Onderzoek
AVROTROS

'Annabel Nanninga kan prima drie politieke functies combineren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Annabel Nanninga kan prima drie politieke functies combineren'

Het worden drukke tijden voor Annabel Nanninga van Forum voor Democratie. Na de verkiezingswinst voor de partij zal zij plaatsnemen in de Eerste Kamer ook de Provinciale Staten van Noord-Holland. Ook blijft blijft ze fractievoorzitter voor Forum in Amsterdam. Hoe combineer je dat? Lammert de Bruin onderzoekt het in Feit of Fictie.

Video niet beschikbaar

Het uitvoeren van maar liefst drie verschillende politieke functies, zou dat wel kunnen en mogen? Bij verschillende twitteraars heeft het de wenkbrauwen doen fronsen. Nanninga antwoordde en zei er zelf totaal geen problemen mee te hebben: "Wij FVD'ers houden van hard werken".

'Geen drempels'

Volgens Henk Bouwmans van de Vereniging van Raadsleden doet Nanninga helemaal niets fout. "Staatsrechtelijk zijn er geen drempels. De wet schrijft voor dat je dit soort functies prima naast elkaar mag bekleden."

Bouwmans heeft als voorzitter van de Vereniging van Raadsleden onderzoek gedaan naar de hoeveelheid werk die gemeenteraadsleden verrichten. "Gemiddeld besteden Nederlandse gemeenteraadsleden 16 uur per week aan hun raadswerk. Maar in grote steden ligt dat getal doorgaans hoger. Zeker in een stad als Amsterdam", zegt Bouwmans.

Dat beaamt ook fractievoorzitter voor de PvdA in Amsterdam Sofyan Mbarki: "Als beginnend raadslid onderschatte ik de hoeveelheid werk al enorm. Toen was ik er toch vaak al 30 uur per week mee bezig. In een stad als Amsterdam met de media die altijd over je rug meekijkt: dat vraagt vaak meer van raadsleden dan ze vooraf denken".

Workload

Henk Bouwmans twijfelt of die 'workload' Nanninga op een gegeven moment parten kan gaan spelen: "Annabel Nanninga is verstandig genoeg om haar tijd zo goed mogelijk te verdelen. Maar als je ook overal deel van uit wil maken van het bestuur en het beleid wil vormgeven, dan vraagt dat om extra overleg en weer extra tijd. Dat is wel ingewikkeld".

Het gaat dus niet om mogen, maar vooral om volhouden. Annabel Nanninga mag gewoon al haar functies bekleden, maar de tijd moet uitwijzen of het haar ook allemaal even goed lukt.

Feit of Fictie: Kun je echt op drie politieke fronten actief zijn?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie