Onderzoek
NOS

Onderzoek Amsterdam UMC: op weg naar erkenning en hulp voor besneden vrouwen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek Amsterdam UMC: op weg naar erkenning en hulp voor besneden vrouwen

In het Amsterdam UMC is een onderzoek gestart naar de mogelijkheid van hersteloperaties voor vrouwen die besneden zijn en kampen met psychische en seksuele klachten. Nu wordt een hersteloperatie alleen nog vergoed bij lichamelijke klachten. In Nederland wonen zo'n 41.000 vrouwen die besneden zijn. Emmy van den Boogaard, gynaecoloog en hoofdonderzoeker aan het Amsterdam UMC, vertelde er meer over in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"Deze vrouwen hebben veel meegemaakt: de besnijdenis, de vlucht naar Nederland toe. Als ze zo ver zijn dat ze een hersteloperatie willen, dan gunnen wij het hen, maar een operatie doe je alleen als het voor hen helpt en we weten niet of het hen helpt," benadrukt Dr. Van den Boogaard. Het onderzoek wordt gestart door vrouwen te interviewen die de afgelopen jaren in Nederland zijn geopereerd. "Het is belangrijk om te weten hoe het hen heeft geholpen en wat ze hoopten te bereiken," legt Dr. Van den Boogaard uit, "Dit geeft ons inzicht in welke zorg we moeten bieden."

Quote

Dit onderzoek is van internationaal belang omdat het een nieuw terrein betre´╗┐edt

Een van de belangrijkste vragen die dit onderzoek beoogt te beantwoorden, is waarom hersteloperaties voor besneden vrouwen die geen lichamelijke klachten hebben niet worden vergoed. "We weten dat de operatie helpt bij pijnklachten, maar veel vrouwen ervaren ook seksuele of psychische problemen die ze hersteld willen zien," zegt Dr. Van den Boogaard. "Dit onderzoek is van internationaal belang omdat het een nieuw terrein betreedt."

Tijdens een hersteloperatie wordt geprobeerd om het littekenweefsel te verwijderen en het resterende deel van de clitoris te reconstrueren. "Je kunt niet iets terugbrengen wat er niet is, maar we herstellen het voor zover mogelijk," legt Dr. Van den Boogaard uit.

Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is verandering teweeg te brengen voor besneden vrouwen, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. "We hopen dat na dit onderzoek hersteloperaties ook vergoed zullen worden voor vrouwen met psychische en seksuele klachten," zegt Dr. Van den Boogaard, "Bovendien hopen we beter te begrijpen welke zorg deze vrouwen nodig hebben."

Onderzoek Amsterdam UMC

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie