Onderzoek
NOS

Meervleermuis en de energietransitie: een ongelukkige combinatie

foto: Rob Koelman (BNNVARA / Vroege Vogels)
  1. Nieuwschevron right
  2. Meervleermuis en de energietransitie: een ongelukkige combinatie

2023 is uitgeroepen tot het Jaar van de Meervleermuis. Het gaat namelijk niet goed met de het dier, mede door de energietransitie. Anne Jifke Haarsma is bioloog aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en vertelt hoe dat komt in NOS Met het Oog op Morgen.

Isolatie

De meervleermuis is eigenlijk een hele typische poldervleermuis", vertelt Haarsma in Het Oog. "Hij houdt van een open landschap met veel water en weilanden waar het hij z'n voedsel vindt."

Het dier leeft in gebouwen, en dit is ook precies waarom het moeilijke tijden zijn voor de meervleermuis. "Het is een gebouw-bewonende vleermuis. Daar leven ze in grote groepen, tussen de muren. Afgelopen paar jaar zien we van alles gebeuren met het klimaat, en we willen natuurlijk onze spouwmuren en onze daken isoleren om klimaatverandering tegen te gaan. Maar laat dat nu net de plek zijn waar die vleermuis zit, dat gaat niet helemaal goed. Als je de muur gaat isoleren met purschuim of ander isolatiemateriaal, gaan ze dood tijdens die werkzaamheden, ze worden levend in dat schuim ingebakken."

Oplossing

Hoeveel meervleermuizen zijn er eigenlijk nog in Nederland? "Vanaf 1994 tellen we de populatie", vertelt de bioloog. "Ze leven in grote groepen, die kun je goed tellen. In de avond zitten ze allemaal in een gebouw en 's avonds vliegen ze naar buiten, dan tel je ze. In Nederland hadden we ongeveer 13.000 vrouwtjes, nu nog maar 8.000. Het zijn er nog steeds veel, het is de grootste populatie van Europa. Dat is wel bijzonder natuurlijk."

De meervleermuis heeft dus veel last van gebouwen die geïsoleerd worden, maar dat is niet de enige diersoort die gevolgen ondervindt van de energietransitie. "Vleermuizen zijn de enige die last hebben van die geïsoleerde spouwmuren, maar onder de daken zitten ook gierzwaluwen en huismussen. En ook van windturbines en zonneparken op zee hebben sommige diersoorten veel last. Er zijn wel oplossingen, als die goed worden uitgevoerd werkt het wel, alleen voor vleermuizen is er nog geen oplossing gevonden", vertelt Haarsma. "Maar daarom is het juist zo goed dat het nu het jaar van de meervleermuis is: we gaan proberen er wel een oplossing voor te vinden."

De meervleermuis en de energietransitie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie