Binnenland
BNNVARA

Waarom de ‘mysterieuze’ vleermuis zo nuttig is

foto: Erik Korstenfoto: Erik Korsten
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de ‘mysterieuze’ vleermuis zo nuttig is

Het enige zoogdier dat kan vliegen: de vleermuis. Je kunt ze nu in de schemering voorbij zien vliegen. Maar niet lang meer: ze gaan bijna in winterslaap. Misschien wel bij jou op zolder…

#10 - VVEAD: De mysterieuze vleermuis (S02) - Zo klonk Nederland: Van mammoet tot halsbandparkiet

De naam vleermuis is verwarrend: het dier lijkt helemaal niet op een muis. Ze worden ook wel handvleugeligen genoemd en dat past beter: de handen van vleermuizen worden gebruikt als vleugels. Tussen de vingers zit een vlieghuid, waarmee ze snel kunnen vliegen.

Vleermuizen zijn actief in het nacht en ze gebruiken echolocatie om in het donker te navigeren. Wereldwijd zijn er 1400 soorten vleermuizen en in Nederland leven 18 soorten. Als je een vleermuis bij jou in de wijk ziet is de kans groot dat het de gewone dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis of de laatvlieger is.

Voor velen is de vleermuis een ‘mysterieus’ dier. Ze komen veel voor in griezelfilms, ze kunnen snel vliegen, ze zijn actief in de nacht en daardoor zien we ze niet vaak. Daarom is het tijd om alles over de vleermuis te bespreken in de nieuwste aflevering van de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Te gast zijn vleermuisonderzoeker Anne-Jifke Haarsma en Erik Korsten, vleermuisdeskundige bij de Zoogdiervereniging. Elke vrijdag is de nieuwe aflevering te beluisteren in je favoriete podcastapp.

Ondersteboven winterslapen

De paartijd van de vleermuis is nu nog in volle gang. Mannetjes zijn druk bezig met de vrouwtjes versieren. Ook zijn ze heel veel aan het eten: opvetten. Hierdoor gaan ze dik de winter in en hoeven ze tijdens de winterslaap niet wakker te worden om eten te zoeken. Er wordt dus vlak voor de winterslaap gepaard. Het vrouwtje is niet gelijk zwanger: ze slaat het zaad op in een speciale klier en bevrucht zichzelf maanden later pas.

Tijdens de winterslaap hangen de vleermuizen op de kop. De pootjes hebben een soort blokkeersysteem, waardoor het ze totaal geen moeite kost om op de kop te hangen. Ze slapen het liefst in een rustig winterverblijf, zodat ze niet gestoord worden en in winterslaap kunnen blijven. Eruit komen en er weer in gaan kost enorm veel energie, dus verstoring kan zelfs fataal zijn. Hun favoriete plekjes zijn spouwmuren, vleermuiskasten, forten, zolders en kelders.

Duizend muggen

Vleermuizen worden in Nederland beschermd. Door bestrijdingsmiddelen in de landbouw en weinig verblijfplaatsen ging het erg slecht met deze dieren. Gelukkig gaat het steeds beter met vleermuizen, maar verblijfplaatsen blijven lastig. We isoleren bijvoorbeeld onze huizen waardoor ze minder makkelijk ergens naar binnen kunnen en bij bouwprojecten wordt weinig gedacht aan deze handvleugeligen.

Het is heel handig om vleermuizen te beschermen. Ze zijn namelijk heel nuttig omdat ze gek zijn op insecten. Vlinders, vliegen, muggen: het staat allemaal op het menu. Ze kunnen zelfs 1000 muggen vangen per nacht. Zo hebben wij daar weer minder last van.

Alles weten over de vleermuis? Luister de nieuwste aflevering van de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren. Te gast zijn Anne-Jifke Haarsma, vleermuisonderzoeker en Erik Korsten, vleermuisdeskundige bij de Zoogdiervereniging. Elke vrijdag is de nieuwe aflevering te beluisteren in je favoriete podcastapp.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie