Naar homepage
Onderzoek

Banken bevriezen rekening 'Amerikaanse' Nederlanders

foto: Reporterfoto: Reporter
  1. Nieuwschevron right
  2. Banken bevriezen rekening 'Amerikaanse' Nederlanders

Nederlandse banken bevriezen de rekening van zogenoemde Toevallige Amerikanen, meldt Reporter Radio (KRO-NCRV). Toevallige Amerikanen of Accidental Americans zijn mensen met Nederlandse ouders die in de VS geboren zijn. Ze zijn volgens Amerikaanse regels nu nog belastingplichtig in de VS. Nederlandse banken willen aan die regels gehoorzamen en eisen dat deze groep klanten een Amerikaans BSN-nummer aanvraagt en doorgeeft.

Een van de mensen van wie de rekening ineens bevroren was, is ondernemer Tirso Francés. "Ik was eind oktober op vakantie en ik werd gebeld door mijn secretaresse die mijn administratie doet. En die vertelde me dat mijn betalingen niet konden worden doorgezet."

Een woordvoerder van ABN Amro bevestigt dat dit gedaan is bij een "kleine groep" mensen. "Het is een laatste poging om contact met hen te krijgen." Volgens hem zijn het mensen die niet hebben gereageerd op oproepen om informatie over hun Amerikaanse belastingstatus.

'Chantage'

Volgens Daan Durlacher van Americans Overseas komt dit bij andere banken ook voor. "Het blijft chantage met je eigen geld. Het is natuurlijk schandalig dat een bank dit kan inzetten om in contact te komen met z'n klanten. Wij hebben de indruk dat de mensen die zich bij ons melden, zich van geen kwaad bewust zijn."

Europarlementariër Sophie in 't Veld hoopt dat de Amerikaanse wetgeving van tafel gaat. "Het is idioot dat zij wetten maken die van toepassing zijn op Europese burgers. Dat is gewoon niet in de haak."

Ster advertentie
Ster advertentie