Onderzoek

Pointer Pop-up redactie Gelderland

KRO-NCRV
foto: Pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. Pointer Pop-up redactie Gelderland

Onderzoeksjournalisten van Pointer, het journalistieke onderzoeksplatform van de KRO-NCRV, gaan een maand lang onderzoek doen in Gelderland. Dat doen ze vanuit een pop-up redactie in een oud winkelpand in het centrum van Ede. Daar kan iedereen tussen 1 en 25 februari langskomen om tips en ervaringen te delen. De tips vormen de basis voor een radio- en tv-uitzending die dit voorjaar worden uitgezonden.

Samen met Omroep Gelderland en Bureau Spotlight duiken de onderzoeksjournalisten van Pointer in bekende en onbekende dossiers die door inwoners worden aangekaart. De resultaten van het regionale onderzoek krijgen een landelijk platform in de vorm van diverse online artikelen en een radio- en tv-uitzending.

“Tijdens eerdere pop-up redacties werden we blij verrast door de enorme aanloop en de uiteenlopende onderwerpen waar de inwoners mee langskwamen. Natuurlijk zijn niet alle onderwerpen geschikt voor verdiepend onderzoek, maar het heeft een paar goede en belangrijke verhalen opgeleverd. Ik verwacht dat we dit in Ede op de Grotestraat ook gaan meemaken”, zegt coördinator Pim Peterse.

Meet-up

Op woensdag 1 februari organiseert de pop-up redactie bovendien een meet-up in de Ericakerk om kennis te maken met inwoners van Ede. Onder leiding van presentator Niels Heithuis wordt gediscussieerd over stikstof: hoe verdelen we de schaarste. Hoogleraar wijsbegeerte Gabriël van den Brink verzorgt een inleidende presentatie over de kloof tussen de burger en de politiek.

Ook organiseert Pointer op de zaterdagochtenden ‘onderzoekstafels’ waar inwoners samen met de journalisten onderzoek gaan doen. Tijdens deze sessies wordt dieper ingegaan op de onderwerpen die in de pop-up redactie zijn aangedragen. De onderzoeksjournalisten laten daarnaast zien hoe ze te werk gaan en welke keuzes ze maken waardoor de deelnemers als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen in het onderzoek. Meer informatie en gratis inschrijving via pointer.nl/Ede. .

Zes regio’s

Ede is de derde stad waar Pointer neerstrijkt met een pop-up redactie. Eerder waren er pop-up redacties in Almelo en Heerlen. In 2023 volgen nog drie steden.

Uitzending iedere zondag om 19:30 uur op NPO Radio 1. De pop-up uitzending vanuit Ede vindt plaats op zondag 12 maart om 19:00 uur.

Pointer Regio (voorheen) ReportersNL is een wekelijkse rubriek op NPORadio1 van Pointer Radio waarin we regionale onderzoeksjournalistiek een landelijk platform bieden en samenwerken met onze mediapartners: Dagblad van het Noorden, De Limburger, Omroep Gelderland, Tubantia, de Leeuwarder Courant en Vers Beton. Pointer Regio wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Ster advertentie
Ster advertentie