Onderzoek
AVROTROS

Feit of fictie: 1 fruitvliegje kan je hele fles wijn verpesten

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: 1 fruitvliegje kan je hele fles wijn verpesten

We checken een uitspraak van wijnkenner Ilja Gort over, natuurlijk, wijn. Hij zegt namelijk dat één fruitvliegje een hele fles wijn kan verpesten. In Radio EenVandaag zoeken we in de rubriek 'Feit of fictie' uit op dat klopt. En al snel blijkt dat het waar is. Dit is hoe het zit:

"Een fruitvliegje kan een hele fles wijn om zeep te helpen. Als je op het terras zit, een lekker flesje hebt besteld dat redelijk aan de prijs is en een fruitvlieg vliegt er in, dan is die wijn weg", beweert wijnkenner Gort.

Maagdelijkheid proef je

"Het zijn juist de maagdelijke fruitvliegjes die met de uitstoot van feromonen mannetjes willen lokken. En als díe fruitvliegjes met feromonen in de wijn terechtkomen, dan proef je dat", legt Joost van den Heuvel uit, die onderzoek doet naar fruitvliegjes.

Maar niet elk fruitvliegje doet jouw fles wijn dus kwaad, want van vrouwelijke fruitvliegjes die al een keer eitjes hebben gelegd en van de mannelijke fruitvliegjes heb je geen last. Zij verpesten de smaak van je wijn niet.

Alcoholisten onder de insecten

Of jij het proeft als er een maagdelijk fruitvliegje in je wijn heeft gezeten is misschien de vraag, maar wijnkenners proeven het zeker. "In de wijnmakerij ruik je die fruitvliegjes echt. Die hebben ook direct effect op de wijn. De geur kan ook echt op de wijn slaan. Het is een muffige smaak die ze overbrengen", vertelt wijnboer Roelof Visscher van Wijngaard Hof van Twente.

Ook bioloog Midas Dekkers is stellig over het minuscule beestje: "Het zijn de alcoholisten onder de insecten. Er is geen insect dat zo goed tegen alcohol kan als een fruitvlieg", zegt hij. Maar, tot op zekere hoogte, want als ze teveel binnen krijgen gaan ze wel dood. Los van het feit of de fruitvlieg tegen alcohol kan: pas op voor fruitvliegjes bij je glas of fles wijn. Je ziet niet met het blote oog of je met een maagdelijke vlieg te maken hebt.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie