Onderzoek
HUMANVPRO

Neuropsycholoog: Belangrijkste getuigenis in moordzaak levenslang gestrafte Olaf Hamers 'onbetrouwbaar'

foto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. Neuropsycholoog: Belangrijkste getuigenis in moordzaak levenslang gestrafte Olaf Hamers 'onbetrouwbaar'

Geen forensische sporen, zoals DNA en bloedsporen, leidden naar Olaf Hamers als dader van de moord op een echtpaar en poging tot doodslag op hun 9-jarige kleindochter. Toch kreeg hij levenslang. Belangrijk voor die veroordeling waren de getuigenissen van kleindochter Audrey. Maar die zijn door haar letsel heel 'onbetrouwbaar', zegt neuropsychologisch onderzoeker dr. Angelique Hendriks tegen Argos.

Video niet beschikbaar

Audrey was bij haar opa en oma op het moment van de dodelijke schietpartij en liep zelf ernstig hersenletsel op. Anderhalfjaar lang wist zij hier niks meer over, maar ze kreeg plotseling haar herinneringen terug en wees Olaf aan als dader.

De verklaring van het (toen zij de verklaringen aflegde) 10-jarige meisje had nooit zo veel gewicht mogen krijgen in dit proces, stellen onafhankelijke wetenschappers en de advocaten van Olaf. Hendriks is een van hen. "Het is waarschijnlijk dat zij leemtes in haar geheugen heeft, als gevolg van hersenletsel. Dat zij die opvult met verhalen zoals dat voor haar logisch lijkt, is heel kenmerkend voor frontaal schors beschadiging, het type hersenletsel dat zij heeft."

Herzieningsverzoek

Samen met professor Herman Kolk concludeerde zij dat het zeer waarschijnlijk is dat de kleindochter geen herinneringen heeft aan de echte gebeurtenissen voorafgaand aan de schietpartij. En dat de schade aan de hersenen is in dit soort gevallen zo ernstig is, dat die herinneringen nooit zijn opgeslagen en daarom ook niet kunnen terugkeren. De toenmalige advocaat van Olaf Hamers bracht het rapport in bij de Hoge Raad met het doel om de zaak van Hamers te herzien.

Maar de Hoge Raad wees het herzieningsverzoek af. Want ondanks dat de Raad erkende dat de neurologische rapporten nieuwe informatie bevatten én dat de deskundigen het onwaarschijnlijk achtten dat Audreys herinneringen geheel juist zijn, zeiden ze ze dat de deskundigen 'niet uitsluiten dat delen van de verklaring van die kleindochter waarheidsgetrouw kunnen zijn'.

'De zaak moet heropend worden'

Hendriks: "Een wetenschapper houdt er niet van om te zeggen: het is onmogelijk, dat kunnen we niet zeggen. Maar de kans dat zij iets heeft vastgelegd van de laatste minuten voor de schietpartij of tijdens de schietpartij is nihil."

Jaren later zit Olaf Hamers nog steeds vast. Onterecht, volgens Hendriks. "Naar mijn mening moet die zaak heropend worden. Er is alle reden toe."

foto: Argos | Sophia Twigt

Olaf H. is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op een echtpaar en een poging tot doodslag op hun 9-jarige kleindochter. Er zijn veel omstandigheden die erop wijzen dat hij inderdaad de dader is. Alleen: onomstotelijk technisch bewijs is er niet. Hoe bepaal je wat de waarheid is als het ultieme bewijs ontbreekt?

In de zevendelige podcastserie Olaf zit vast duikt Argos in deze zaak en probeert te ontrafelen hoe deze in elkaar zit. Luister de hele serie op NPO Luister of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie