Onderzoek
AVROTROS

Waar komt ons wc-papier vandaan?

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar komt ons wc-papier vandaan?

In het begin van de coronatijd was de wc-rol misschien wel het meest waardevolle product. Supermarkten werden geplunderd. Maar waar komt het stukje papier dat we dagelijks gebruiken eigenlijk vandaan?

Vanochtend werd op NPO Radio 1 beweerd dat al ons wc-papier uit Zweedse en Finse bossen komt. In hoeverre klopt dit? Om daarachter te komen zoeken we in Radio EenVandaag eerst uit waarvan ons papier wordt gemaakt.

Soorten vezels

Voor wc-papier wil je het liefst sterke vezels hebben, zegt Ernst Worrel, hoogleraar Energie en Grondstoffen aan de Universiteit Utrecht. "Je wilt niet gelijk dat het scheurt, als je het in je handen hebt. Die sterke vezels kunnen van verschillende bronnen komen. Van hoge kwaliteit gerecycled papier, maar dat is vaak lastig. Het meeste gerecycled papier bevat namelijk hoogwaardige en laagwaardige vezels en kan niet zomaar worden ingezet voor het maken van wc-papier. En voor een deel wordt dat dan gecompenseerd door stevige vezels die direct van bomen zijn gemaakt.

Gertie Eikenaar, woordvoerder bij hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity, vult hierop aan. "Als je wc-papier maakt, dan kijk je naar een aantal dingen, maar je kijkt vooral naar het recept. Wat wil de consument? Wil hij zacht papier? Of juist sterk papier? Of moet het juist in het midden liggen? Daarvan afhankelijk is het welke soorten vezels je gebruikt als grondstof voor het wc-papier dat je wilt maken.

België

Voor Edet geldt dat het wc-papier voor de Nederlandse markt deels wordt gefabriceerd in een klein plaatsje in België. Een belangrijk deel van de grondstoffen die gebruikt worden voor dat wc-papier worden lokaal in Stembert gewonnen. Dat betekent dus dat de bewering op NPO Radio 1 van vanochtend niet klopt.

Volgens Ernst Worrel komt een gedeelte van ons wc-papier wel uit de Zweedse en Finse bossen. "Maar een deel van het wc-papier dat in Nederland wordt gemaakt komt van gerecycled papier. Het is niet goed te herleiden waar elke rol vandaan komt. Die fabrieken staan namelijk over de hele wereld." De bewering op NPO Radio 1 kunnen we dus officieel bestempelen als niet waar.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie