Onderzoek
NOS

Wetenschap wil veroudering aanpakken: 'We kunnen biologische leeftijd terugdraaien'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschap wil veroudering aanpakken: 'We kunnen biologische leeftijd terugdraaien'

Binnen één jaar lichamelijk maar liefst tien tot twintig jaar jonger worden. De groep wetenschappers die dat voor elkaar krijgt, wint de X Prize, een pot geld van maar liefst 101 miljoen dollar. Ook verouderingsexpert Andrea Maier doet mee aan die wedstrijd. Zij heeft zich verdiept in het terugdraaien van de biologische leeftijd.

"We hebben twee dingen te onderscheiden", zegt Maier in NOS Met het Oog op Morgen. "De chronologische leeftijd, maar die kunnen wij nog niet terugdraaien. En de biologische leeftijd. Die kunnen wij nu meten en daar kunnen wij een jaartal aan geven. Zo kunnen wij dan ook de biologische leeftijd terugdraaien."

Dat kan aan de hand van testen die in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld, vertelt Maier. "Die worden biologische klokken genoemd. Met lichaamsmateriaal, zoals bloed, speeksel en ontlasting, kan berekend worden hoe oud iemand is. Dan krijg je een leeftijd mee. Dat is dus niet de paspoortleeftijd, maar de biologische leeftijd."

Bewegelijk

De biologische leeftijd is bewegelijk, aldus Maier. "Afhankelijk van je gedrag, na een aantal maanden, kan je jonger of ouder zijn. Met deze testen hebben wij belangrijke tools in handen binnen de wetenschap, maar ook binnen de patiëntenzorg. We hebben de Healthy Longevity Medicine opgericht, waarbij we kijken naar het bevorderen van de gezondheid."

Dat is een belangrijke ontwikkeling, zegt Maier. "Wij optimaliseren het lichaam om veroudering tegen te gaan, want dat is de grootste risicofactor voor een ziekte die aan leeftijd verbonden is. Als je veroudering tegengaat, reduceer je de kans om zo'n aandoening te krijgen. Dan heb je het over hartfalen, dementie en kanker."

Alleen al door de voeding aan te passen, wordt de biologische leeftijd anders, weet Maier. "Daar is harde wetenschap voor, dat mensen dan zes jaar langer kunnen leven. Dus meer peulvruchten eten, minder roodvlees en absoluut ook minder witvlees. Alleen weten we dat al twintig jaar."

Persoonlijker

De volgende stap is om zo'n advies persoonlijker te maken, zegt Maier. "Op dit moment geven we advies op groepsniveau, maar dat moet op individueel niveau. Dus wie moeten er 20.000 stappen per dag zetten en wie moeten er wat meer spruitjes eten? Dat bestaat nu al, want er zijn landen die dat doen."

In Singapore zijn er namelijk al speciale klinieken voor. Die zullen ook in Nederland komen, verwacht Maier. "Er zijn er al een aantal in de maak. Jammer genoeg is deze vorm van geneeskunde nog niet geïntegreerd. Want hoe fijn is het om het lichaam niet af te laten takelen?"

Wat kan de wetenschap al om veroudering terug te draaien?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie