Onderzoek
AVROTROS

De ene automobilist kan niet zonder, de ander vindt het onzin: hebben we in Nederland winterbanden nodig?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De ene automobilist kan niet zonder, de ander vindt het onzin: hebben we in Nederland winterbanden nodig?

De​ ​temperaturen dalen en dus gaan veel mensen nadenken over winterbanden. De ene automobilist kan niet zonder, terwijl de ander het geldklopperij vindt. De zachte banden met diepe groeven geven je auto meer grip in winters weer, maar hebben we deze banden in Nederland wel nodig? In Feit of fictie in Radio EenVandaag het antwoord.

Feit of fictie: Winterbanden in Nederland

Het Engelse automagazine TyreReviews testte winter-, zomer- en vierseizoenenbanden in een speciaal testcircuit in Finland, waarin de typische Britse weersomstandigheden werden nagebootst. Wat bleek: zomerbanden zijn inderdaad het beste bij zomers weer, maar in de winter is de all-seasonsband de beste keus volgens deze test. Ook in Nederland is deze band de verstandigste optie.

Het sneeuwt bijna nooit

Winterbanden presteren goed bij koude, gladde weersomstandigheden, maar hoofdredacteur van autoblad CARROS, Carlo Brantsen, ziet geen reden om ze aan te schaffen.
"In Nederland is het maar een paar dagen per jaar zulk winters weer, dus zijn winterbanden overbodig. All-seasonsbanden doen het het hele jaar door prima, ze zijn niet veel duurder dan zomer- of winterbanden en je hoeft niet steeds je banden te wisselen. Ze doen het weliswaar niet zo goed als winterbanden in de winter, maar het sneeuwt in Nederland bijna nooit, dus dat is overkomelijk."

Concessie

Dat de all-seasonsband het niet zo goed doet op het winterse wegdek, beaamt Chris Hottentot van de ANWB. "Het is een soort gemiddelde. Een zomerband is gemaakt op het wegdek in de zomer, een winterband voor dat in de winter, maar een all-seasonsband moet alle seizoenen aankunnen. Dat betekent dus dat zo'n band concessies moet doen op het gebied van veiligheid en grip."
Toch is er, ondanks dat de winterband niet heel veel voordeel oplevert in het Nederlandse weer, een redelijk percentage mensen dat elke winter trouw de autobanden verwisselt voor winterse exemplaren. Bandenbrancheorganisatie VACO heeft laatst een onderzoek gedaan onder 1500 particulieren. "Daar kwam uit dat 30 tot 35 procent van de particulieren zijn banden verwisselt. Onder leaseauto's is dat percentage nog een stuk hoger, het aantal leasebakken met winterbanden zal tussen de 80 en 90 procent liggen."

Autoband voor niet-wintersporters

"De all-seasonsband is een geschikt alternatief voor mensen die echt niet op wintersport gaan", zegt Hottentot. Hij geeft er wel een waarschuwing bij: "Houd er wel rekening mee dat de remweg langer kan zijn, dus pas je rijgedrag erop aan."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie