Onderzoek
AVROTROS

'Minder THC in cannabis verlaagt de kans op psychoses'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Minder THC in cannabis verlaagt de kans op psychoses'

Nieuw onderzoek laat zien dat THC, één van de werkzame stoffen in cannabis, psychoses kan triggeren. Dat blijkt uit onderzoek. Minder THC in de wiet van de Nederlandse coffeeshops zou zelfs het aantal psychoses met de helft kunnen terugdringen, zo denken onderzoekers. Hoe kijken Nederlandse experts hier naar? Martijn Rosdorff gaat op onderzoek uit in Feit of Fictie.

Video niet beschikbaar

Niet eerder werd op deze schaal de link tussen psychose en cannabis onderzocht. Bij sterke cannabis zou het risico op psychoses zelfs vijf keer zo groot zijn als bij mensen die geen cannabis gebruiken. Het onderzoeksteam onder leiding van de Britse psychiater Marta Di Forti vergeleek verschillende landen.

Nederwiet

Nederland staat bekend om de productie en verkoop van wiet met een hoog THC-gehalte. Emeritus-hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink "Als je kijkt naar de Nederwiet, die bevat veel THC en heel weinig CDB. Eigenlijk zijn de buitenlandse producten misschien wel iets minder gevaarlijk voor mensen met kans op een psychose dan de Nederlandse wiet en hasj."

Vanwege die doorgaans hoge dosering in de in Nederland geproduceerde cannabis, oppert het nieuwe onderzoek het idee om de verkoop van THC-rijke cannabis in Nederlandse coffeeshops aan banden te leggen.

Aanleg

Volgens hoofdonderzoeker Margriet van Laar van het Trimbos-instituut bevestigt dit onderzoek wat al eerder werd gesignaleerd. Wel wil het Trimbos duidelijk maken dat THC of cannabis wel een trigger kan zijn voor een psychose, maar niet de directe aanleiding.

"We weten al langer dat er een verband is tussen het gebruik van THC en psychotische klachten. Aanleg blijft echter heel belangrijk. De indruk moet niet worden gewekt dat vijftig procent van blowend Nederland de kans op een psychose heeft."

Minder psychoses door minder THC?

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie