Onderzoek
WNL

Pieper faalt, medewerker gevangenis Soesterberg 'tientallen minuten' opgesloten in cel met gedetineerde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieper faalt, medewerker gevangenis Soesterberg 'tientallen minuten' opgesloten in cel met gedetineerde

Een medewerker van de gevangenis in Soesterberg heeft onlangs opgesloten gezeten in een cel met een gedetineerde. De pieper waarmee zij collega's kan waarschuwen, werkte niet goed. Dat vertelt David Schreuders van vakbond FNV Overheid in Het Misdaadbureau.

#2 - Het Misdaadbureau: Nachtmerrie voor gevangenismedewerkster: per ongeluk opgesloten bij gedetineerde in cel (S03) - Het Misdaadbureau

In Soesterberg, onderdeel van het Justitieel Complex Zeist, doen zich regelmatig problemen voor met de piepers, vertelt Schreuders. Soms moeten de waarschuwingsapparaatjes halverwege een dienst worden omgeruild, maar daar is niet altijd meteen tijd voor. Ook zijn er niet altijd genoeg piepers beschikbaar.

Dat de pieper niet altijd werkt of beschikbaar is, kan vervelende situaties tot gevolg hebben. Een vrouwelijke medewerker van de gevangenis in Soesterberg, die anoniem wil blijven, zat tientallen minuten opgesloten in een cel met een gedetineerde. Schreuders: "Door een foutje van een collega was ze ingesloten. Ze was bezig met een celinspectie en op één of andere manier is de deur achter haar dichtgetrokken door iemand die niet in de gaten had dat zij daar nog was."

De pieper waarmee de medeweker een collega zou moeten kunnen waarschuwen, gaf aan dat ze op een andere verdieping was, dan waar ze in werkelijkheid zat opgesloten. "Het heeft een hele tijd geduurd voordat zij bevrijd werd. Tientallen minuten", zegt vakbondsbestuurder Schreuders. "Dat was voor haar een bijzonder traumatiserende en nare ervaring."

'Zou niet moeten kunnen'

Directeur-generaal van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) Wim Saris neemt het verhaal serieus. "Dit zou niet moeten kunnen", reageert hij in Het Misdaadbureau. "Het is sowieso de vraag of je in zo'n situatie terecht zou moeten kunnen komen, pieper of geen pieper." Saris benadrukt wel dat het voor hem lastig is om te reageren, omdat hij de specifieke casus niet kent.

"Maar dat dit voor een collega enorm traumatiserend en beangstigend is, begrijp ik. Daarom hebben deze installaties voor ons een hoge prioriteit", zegt de DJI-baas. "Als zoiets zich voordoet, dan zoeken we het uit."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie