Onderzoek
WNL

Politie vindt steeds vaker vuurwapens in sociale huurwoningen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie vindt steeds vaker vuurwapens in sociale huurwoningen

De politie in de regio Rotterdam vindt op grote schaal vuurwapens in sociale huurwoningen. Maar liefst 69 procent van alle in 2022 gevonden vuurwapens is in een pand van een woningcorporatie aangetroffen. Dat percentage is in twee jaar tijd met 24 procent gestegen, blijkt uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Luister vanavond om 19.00 uur naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 waarin Maaike Timmerman met experts dieper in de cijfers duikt.

In 2022 zijn ruim 60 keer één of meerdere vuurwapens gevonden in een pand in de regio Rotterdam. De politie laat aan Het Misdaadbureau weten dat het aantal vuurwapens in sociale huurwoningen weliswaar is toegenomen, maar dat het totaal aantal aangetroffen vuurwapens in de regio Rotterdam gelijk is gebleven in vergelijking met eerdere jaren. Wel noemt de politie het opvallend dat vuurwapens steeds vaker in sociale huurwoningen worden gevonden.

Ook andere criminele activiteiten vinden aanzienlijk vaak plaats in woningen van woningcorporaties. Zo trof de Politie Eenheid Rotterdam de afgelopen jaren zeer regelmatig sociale huurwoningen aan waarin drugs verhandeld, versneden of opgeslagen lag of waarin onvergunde prostitutie plaatsvond.

Geronseld bij de Voedselbank

Volgens Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning in Rotterdam is het lastig om precies te duiden wat de oorzaak is van de toename: "Politie, gemeenten en woningcorporaties in de regio Rotterdam hebben steeds meer aandacht voor ondermijning in sociale huurwoningen en er wordt beter tussen deze partijen samengewerkt. Daarnaast weten huismeesters en complexbeheerders beter waar ze op kunnen letten en hoe ze dit kunnen melden."

Tegelijkertijd ziet Karsdorp dat mensen in de sociale huursector regelmatig financiële en psychische problemen hebben. "Dat kan ertoe bijdragen dat zij sneller hun huis, of een deel daarvan, afstaan aan criminele bendes in ruil voor geld, drugs of boodschappen."

Er zijn geruchten dat mensen bij de Voedselbank geronseld worden of als ze in de supermarkt bij het afrekenen te weinig saldo hebben. Ze worden dan naar huis gevolgd en benaderd door criminelen. Karsdorp is bekend met de verhalen en zou hier graag meer onderzoek naar willen doen. De Voedselbank Rotterdam laat in een reactie aan Het Misdaadbureau weten niet bekend te zijn met het verschijnsel. Wel zullen zij hun cliënten attenderen op deze mogelijke ongewenste activiteiten via hun communicatiesysteem.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie