Onderzoek
AVROTROS

Zorgt vrede of oorlog meer voor economische voorspoed?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgt vrede of oorlog meer voor economische voorspoed?

Premier Mark Rutte is op handelsmissie in Colombia, een land dat nog niet lang geleden in oorlog was. Correspondent Marc Bessems was daarover te horen in het Radio 1 Journaal. De situatie in het land was verbeterd volgens hem, omdat vrede beter is voor de economie dan oorlog. Klopt dat wel? Lammert de Bruin checkt het in Feit of Fictie.

Hein Klemann, hoogleraar economische geschiedenis aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, legt uit hoe het gesteld was met de economie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Het heeft ertoe geleid dat we schade hebben gehad door de oorlogvoering zelf, maar er is ook heel hard geproduceerd omdat er allerlei orders van de Duitsers binnenkwamen."

Video niet beschikbaar

Meer schade door oorlog

Die verhoogde productie gaf zelf enige groei van de economie: "Maar uiteindelijk is er te weinig vervangen, was er sprake van slijtage, veel vernieling, en een eenzijdige ontwikkeling van de economie omdat er alleen dingen geproduceerd werden die belangrijk waren voor de oorlogvoering."

Het is niet zo dat de Nederlandse economie op zijn gat lag, maar de oorlog heeft uiteindelijk meer schade opgeleverd dan dat het iets heeft opgebracht", besluit Klemann.

Amerikaanse wapenindustrie

Ben Wubs, hoogleraar International Business History, ziet ook dat er partijen zijn die wél veel verdienen aan de oorlog. "De Amerikanen en Russen hebben een gigantische wapenindustrie. En die verdienen geld door de export van wapens."

Al gaat het volgens Wubs niet om landen die eraan verdienen, maar particulieren."Als je kijkt naar de Amerikaanse wapenindustrie dan zijn het vooral particuliere investeringen waar veel geld mee verdiend wordt. Dat geld gaat niet naar het aflossen van de enorme Amerikaanse staatsschuld."

'Alleen Amerika profiteerde van Wereldoorlog'

Het idee dat oorlog bevorderlijk is voor de economie, stamt volgens Klemann uit Amerika. "In Amerika hebben ze ijverig meegedaan met de Eerste en Tweede Wereldoorlog. En dat stimuleerde daar ook inderdaad de economie, maar dat komt omdat de oorlog elders werd uitgevochten."

Volgens Klemann is het dan ook goed voor de economische situatie van een land als er wel wordt meegedaan met een oorlog, maar gevochten op eigen grondgebied. "Dan krijg je alleen de economische stimulansen die de oorlog met zich meebrengt. Maar als er een oorlog ter plekke woedt, is dat per definitie slecht voor de economie."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie