Onderzoek
NOS

Onderzoekers verwachten flinke toename van het aantal wolven in Nederland

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoekers verwachten flinke toename van het aantal wolven in Nederland

Het leefgebied van de wolf blijft zich in de toekomst uitbreiden in Nederland. Vooral het noorden en oosten van Nederland blijken aantrekkelijk voor het dier. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit verwachten dat er in de toekomst zo’n 23 tot 56 wolvenroedels in Nederland kunnen leven, dat is flink meer dan de negen roedels die nu in ons land zijn. Het Ministerie van Landbouw had om het onderzoek gevraagd.

De meeste roedels leven op dit moment op de Veluwe, maar er leven ook roedels in Midden-Drenthe, en op het grensgebied van Frieland, Drenthe en Overijssel. Maar volgens de onderzoekers blijft het daar niet bij.

Een van de gebieden waar de wolf zich in de toekomst zou kunnen vestigen is bij het dorp Wolfheze in Gelderland, zegt Glenn Lelieveld, coördinator wolvenmeldpunt bij de Zoogdierenvereniging in het NOS Radio 1 Journaal. “We zitten hier niet zo ver van de Veluwe af, maar dit is toch meer een landschap met akkers en kleinere bossen. Hier leven nu geen wolven, maar af en toe komen ze wel langs.”

Prima vertoeven

Lelieveld legt uit wat de wolf aantrekt in een gebied als dit. “Ik denk toch het lege landschap. Bosgebieden waar ze zich kunnen verstoppen en dan ’s avonds wanneer het gaat schemeren en de reeën de velden op komen gaan ze jagen op die reeën. Dus er is in dit stuk nog ruimte, het is een gebied waar je een extra wolventerritorium zou kunnen verwachten.”

“Dat er wolven leven op de Veluwe heeft iedereen wel door, maar dat zo’n landschap als dit ook een hartstikke goed leefgebied is voor de wolf is heel belangrijk om te beseffen. Dit is iets wat we ook zien in Brabant, in de Achterhoek, in Overijssel en Drenthe. Hele grote gebieden waar de wolf prima kan vertoeven en kan jagen op reeën”, vervolgt Lelieveld.

Nachtmerriescenario

Voor de Gelderse gedeputeerde Harold Zoet (BBB) is de mogelijke komst van tot wel 56 wolvenroedels in Nederland ‘een nachtmerriescenario’. Zoet: “In dit rapport wordt gekeken naar waar zit bos, waar zitten prooien en waar is ruimte. Maar wat niet wordt meegenomen is het draagvlak in de samenleving, de veiligheid voor de mensen. Maar ook: is de omgeving geschikt voor de wolf? Als ik zie dat gebieden zijn aangewezen in de duinen en ik kijk naar de infrastructuur daar, dan denk ik dat een heel onveilige situatie is voor een wolf”, zegt Zoet.

Het wolvenvraagstuk maakt veel los bij mensen, ziet Zoet. Wij hebben in Gelderland zeven bijeenkomsten gehad op de Veluwe. Dat waren allemaal bijenkomsten met volle zalen. Dat geeft aan hoe dit onderwerp leeft. En als u ziet wat voor emoties en zorgen er op die avonden zijn, daar mag je zeker niet aan voorbij gaan.”

De afgelopen jaren is het aantal aanvallen op landbouwhuisdieren toegenomen. Zoet benadrukt dat wolven zelfs over de goedgekeurde wolvenhekken die onder spanning staan heen kunnen springen. “De wolf is een heel slim dier. Hij is heel atletisch en het is een toppredator, daar gaan we aan voorbij.”

“We kunnen ons vee beschermen door daar nog hoger hekwerk omheen te zetten. Maar ik vind het ook wel prettig dat onze kinderen gewoon met de fiets naar school kunnen. We zien de laatste tijd – nu met tachtig wolven op de Veluwe – dat er steeds meer confrontaties zijn tussen wolf en mens”.

Volgens Glenn Lelieveld van de Zoogdierenvereniging hoeven mensen niet bang te zijn voor wolven. “Ik snap dat het spannend is, maar er gebeurt niets. Het advies is: zie je een wolf, verminder je vaart. Kijk wat die wolf doet, observeer en geef elkaar gewoon een beetje ruimte, is de oproep.”

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie