Onderzoek

Reporter Radio: een kwart eeuw vechten voor je gelijk

foto: Joga Brouwersfoto: Joga Brouwers
  1. Nieuwschevron right
  2. Reporter Radio: een kwart eeuw vechten voor je gelijk

[KRO-NCRV] Frans van Hoek houdt al zesentwintig jaar de administratie bij van zijn gevecht om zijn gelijk. Toen hij in 1988 het mooiste paard van dat jaar fokte was hij de koning te rijk. Maar 3 jaar later werd hij beschuldigd van dopinggebruik. Reporter Radio onderzocht wat er mis ging en waarom er na meer dan een kwart eeuw nog geen sprake is van eerherstel.

Om met zijn paard Guldenberg te kunnen fokken liet hij de hengst keuren voor het KWPN, het Koninklijk Warmbloedpaarden stamboek Nederland. De keuring duurde 100 dagen en er werd een dopingtest gedaan. En toen ging het mis.

Van Hoek en Guldenberg worden van dopinggebruik beschuldigd. Onmiddellijk spant Van Hoek een kort geding aan, maar dat kan niet verhinderen dat het rumoer rondom de vermeende 'dopinghengst' vanaf dat moment niet meer te stoppen is. Er volgen eindeloze juridische gevechten, bemiddelingspogingen die stranden, vergaderingen en één-tweetjes.

Gelijk hebben of gelijk krijgen

Bij de zaak zijn talloze advocaten betrokken, maar 26 jaar later is Van Hoek nog steeds iedere dag bezig met zijn strijd om eerherstel. Want onderzoek had in 1992 aangetoond dat er geen doping aangetroffen was en bovendien was de contra-expertise (bij een conflict komt er altijd een tweede controle) niet volgens de regels uitgevoerd.

Van Hoek legt de gang van zaken minutieus vast. Hij noteert alles wat er gebeurt en zijn vrouw helpt hem daarbij. Als Van Hoek iemand spreekt, telefonisch of gewoon bij hun thuis, dan schrijft mevrouw Van Hoek mee. En zo pende zij samen stapels en stapels ringbanden vol. De tekst wordt gemarkeerd met rode, gele, paarse en groene markeerstiften.

En als Van Hoek wordt gebeld of zelf iemand belt, neemt hij alles op. Hij heeft 2000 uur gesprekken op kleine cassettebandjes die hij per jaar bewaard in plastic bakjes van Hertog ijs. En al die ringmappen, bandjes en dossiers staan in hun huis. Iedere, werkelijk iedere millimeter is bezet.

Eerherstel

In de loop van de jaren is hij voor gek versleten, als een Don Quichot gezien maar hij zet door. Want hij heeft op punten gelijk gekregen, zelfs financiële compensatie ontvangen, maar eerherstel blijft uit. En dat is voor Van Hoek het allerbelangrijkste.

In de reportage zegt Van Hoek: "We hebben een dak boven ons hoofd, dat zou beter kunnen maar we hebben ons natje en ons droogje." Dat dak is geen metafoor, want het lekt. Een raam in de huiskamer is dichtgespijkerd want anders liep het water naar binnen. "Maar", zegt Van Hoek, "we hebben bescheiden geleefd want we willen een reserve houden voor als er 'poep aan de knikker komt'."

Het KWPN

In een reactie op de vraag om eerherstel zegt het KWPN dat ze "het betreurt dat de familie Van Hoek nog steeds emotioneel betrokken is bij de zaak. Het KWPN kan echter niets meer betekenen in deze zaak."

Luister hier de reportage van Reporter Radio.

Ster advertentie
Ster advertentie