Onderzoek
AVROTROS

Hebben de rotte kiezen van Arjen Robben invloed op zijn blessure?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hebben de rotte kiezen van Arjen Robben invloed op zijn blessure?

Al maandenlang probeert voetballer Arjen Robben te herstellen van een hardnekkige dijbeenblessure en een beknelde zenuw in zijn heup. Volgens de Duitse boulevardkrant Bild is de oorzaak van dat lange herstel nu eindelijk duidelijk: twee verrotte kiezen.

Nu dit bekend is, kan Robben volgens de krant écht beter worden en snel weer terug het veld op. Maar klopt het ook? Heeft Bild een punt met deze bewering of is dit een broodjeaapverhaal? We zijn het gaan checken.

Telkens weer tegenslag

Robben leek al een paar keer zijn rentree te maken op de velden, nadat hij in een Champions League-wedstrijd tegen Benfica vorig jaar zijn blessure opliep. Een aantal keren leek hij dus weer definitief terug te keren op de velden, maar telkens was er toch weer tegenslag. Spelen de verrotte kiezen van Robben een rol in zijn trage herstel?

Hoogleraar parodontologie Frank Abbas, van de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt dat slechte tanden op veel kwalen invloed kunnen hebben. "Er zijn in de literatuur heel veel verbanden beschreven tussen een chronische tandvleesontsteking en de impact die dat kan hebben op medische aandoeningen. Dan heb je het over hart- en vaatziekten, diabetes, nierfalen... Dat soort zaken."

Hartoperatie

Het gaat daar dus niet om voetbalblessures, zoals Bild wel beweerde. Ook tandarts Wolter Brands heeft zijn vraagtekens bij een direct verband tussen de slechte kiezen en de blessure van Robben. "Het is wel zo dat mensen die een hartoperatie moeten ondergaan, eerst door de tandarts worden gecontroleerd. Maar in het geval van Robben zou ik pas aannemen dat een symptoomloze rotte kies direct een slechte genezing van de blessure veroorzaakt, als ik eerst alle andere oorzaken uitgesloten heb."

Voor het gemak gaan we ervan uit dat Robben geen diabetes heeft of hartpatiënt is en dat zijn verdere conditie over het algemeen zeer goed is. De buitenspeler van Bayern München liet zelf al weten niet op de beweringen van Bild te willen reageren. "Sensatie om niks, dus geen reden voor een verklaring", zo zei Robben eerder tegen de NOS.

Zowel de twee deskundigen als Robben zelf zien dus geen direct verband tussen zijn tanden en zijn blessures. Oftewel: de verrotte kiezen van Robben zorgen niet voor een trager herstel bij de voetballer. De uitspraak is fictie, maar in algemene zin kun je wel stellen dat gezond tandvlees belangrijk is voor de gezondheid.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie