Onderzoek

'Als je wat langer bent, heb je meer last van warmte'
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als je wat langer bent, heb je meer last van warmte'

De Dam tot Damloop werd gisteren stilgelegd, vanwege de warmte. Miranda Boonstra kon hem wel uitlopen en finishte als elfde vrouw. In de Volkskrant stelt zij vandaag: "Als je wat langer bent, heb je er vaak meer last van. Dan is het oppervlak waarover je warmte kwijt moet groter." In Feit of fictie? zoekt Lammert de Bruin uit of dat wel klopt.

Vrouwen extra nadeel

Hoogleraar thermofysiologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam Hein Daanen is verbaasd over die uitspraak. "Miranda heeft hier gestudeerd, dus wellicht is ze verkeerd geciteerd. Want het is niet zo dat langere mensen meer last hebben van de hitte. Het meeste last van hitte hebben kleine dikke mensen. Die hebben namelijk veel massa en weinig lichaamsoppervlakte om hun warmte kwijt te raken."

Volgens Daanen hebben vrouwen daarbij nog een extra nadeel. "In het algemeen kunnen mannen iets meer zweet produceren en verdampen, en daardoor beter koelen in extreme hitte. Daarmee hebben ze een voordeel op vrouwen."

Wennen aan omstandigheden

Dat je wel kan wennen aan bewegen in warme omstandigheden, weet oud-atleet Kamiel Maase. Met zijn 1 meter 90 geen kleine sporter, al heeft die lengte hem nooit parten gespeeld in de warmte. "Ik heb heel goed gemerkt dat je tot op zekere hoogte aan die warmte wennen kunt. In de jaren 90 heb ik tweeëneenhalf jaar met een studiebeurs gewoond en gesport in Austin, Texas. Daar was het warm en vochtig en door daar langdurig te wonen en te sporten heb ik goed kunnen wennen aan de omstandigheden."

Daanen beaamt de uitspraken van Maase. "Het menselijk lichaam heeft een goed vermogen zich aan te passen aan de hitte. Je kunt je voorbereiden op presteren in extreme hitte door een dag of tien elke dag tenminste een uur in de hitte te sporten. Daarbij moet de lichaamstemperatuur ruim 38,5 graden zijn. Dan past het lichaam zich aan, ga je meer transpireren en kun je de warmte beter kwijt."

Dat lange mensen meer last zouden hebben van hitte, zoals de marathonloopster afgelopen weekend beweerde, kunnen we dus bestempelen als fictie.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie