Onderzoek
KRO-NCRV

Juist bespoten groenten en fruit moeten een apart label krijgen

foto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Juist bespoten groenten en fruit moeten een apart label krijgen

Biologische groenten en fruit hebben een speciaal 'biologisch-label', terwijl bespoten groenten als 'gewoon' in supermarkt ligt. Zou dat niet andersom moeten zijn, vroegen we ons af bij Spraakmakers.

"Voordat onze gewassen bespoten werden met bestrijdingsmiddelen, heette biologische groenten gewoon groenten", zegt filmmaker Ariane Greep. "Ik weet niet wanneer die splitsing is gekomen."

Ze vindt het vreemd dat groenten en fruit met pesticiden de norm zijn geworden. "Je zou in de supermarkt eigenlijk moeten zien dat je appeltjes koopt met cyprodinil en fludixonil, en dan heet de biologische sla gewoon sla."

Een label maakt iets bijzonder

Onderzoeker Merije van Rookhuijzen van de WUR is gespecialiseerd in voedingsgedrag en sociale psychologie. Volgens haar zou dit 'omlabelen' ervoor kunnen zorgen dat mensen eerder geneigd zijn biologisch te kopen. Want met een biologisch-label maak je deze groenten en fruit tot iets aparts of bijzonders en dat is juist iets wat mensen niet fijn vinden.

"We doen heel graag wat andere mensen doen. Dus als je van biologisch de gangbare producten maakt, zijn we meer geneigd dat te nemen."

'We willen normaal zijn'

Ze legt dit uit aan de hand van medium-size popcorn in de bioscoop. "Hoe groot je die ook maakt, mensen willen medium. We willen normaal zijn."

Het Uitzendbureau

In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!

Ster advertentie
Ster advertentie