Onderzoek
AVROTROS

'Nederland oorzaak van energieproblematiek, dus gaskraan Groningen moet open'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland oorzaak van energieproblematiek, dus gaskraan Groningen moet open'

"De gaskraan in Groningen moet weer worden opengedraaid", betoogt dr. Roland Kupers in het programma dr Kelder en Co. Volgens de onderzoeker (UvA) en klimaatadviseur van de Verenigde Naties is de enorme gasbel in Groningen een wapen tegen Vladimir Poetin en klimaatverandering.

Kupers, die ook jarenlang voor Shell werkte, legt uit dat er tien jaar geleden een belangenoverweging is gemaakt, waardoor er in de jaren daarna steeds minder gas uit de Groningse bodem werd gehaald. Toen speelden de aardbevingen in de provincie een grote rol bij gasbesluiten. "Nu ligt de belangenoverweging anders."

Er zijn volgens Kupers de afgelopen jaren enkele dingen fundamenteel veranderd. Zo zijn we het klimaatprobleem serieuzer gaan nemen en we zien Rusland niet meer als een betrouwbare partner door de crisis in Oekraïne.

Hierdoor moeten we toch weer gaan herijken als het om Groningen gaat. "We moeten ons realiseren dat Nederland de gascrisis veroorzaakt heeft. Het Nederlandse gasveld was toen het ontdekt werd het grootste gasveld van de wereld en is nog steeds het grootste van Europa. Door het wegvallen van de Nederlandse productie is Europa ontzettend veel gas gaan importeren uit Rusland. We hebben gasinflatie geëxporteerd naar de rest van Europa."

Gelyncht door boodschap

Daarnaast zegt Kupers dat we met het Groningse gas op een relatief groene manier tijd kunnen winnen voor de energietransitie. "Nederland bevindt zich op het gebied van zonne- en windenergie nog in de achterhoede."

Dr Kelder maakt Kupers er nog wel even op attent dat de mening van Kupers in Groningen niet met gejuich ontvangen zal worden. Kupers wil het leed niet ontkennen en vindt dat Groningers bij schade een ruime vergoeding moeten krijgen. Edoch moeten we volgens hem niet vergeten dat Nederland door de gasbaten is opgebouwd.

Het is volgens dr Kelder daarom maar goed dat Kupers geen minister is, want met zijn boodschap zou hij volgens de presentator gelyncht worden. Daarom verwacht Kupers ook niet veel van de Nederlandse politiek. "Ik ben er wel verbaasd over dat er geen enorme politieke druk vanuit Europa op Nederland wordt uitgeoefend."

Beluister hier het fragment met dr. Roland Kupers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie