Onderzoek
AVROTROS

Feit of Fictie: Regelmatig een kop thee drinken werkt rustgevend

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: Regelmatig een kop thee drinken werkt rustgevend

De eindexamens zijn begonnen en daarom grijpen sommige eindexamenleerlingen naar de zogeheten 'studeerpillen'. Die worden bijvoorbeeld aangeboden bij de Kruidvat. Helemaal onderaan de lijst van anti-stress tabletten stond ook de tip dat het goed is om regelmatig een kopje thee te drinken, want dat werkt hartstikke rustgevend. Maar klopt dat?

Video niet beschikbaar

Officieel bewezen is de rustgevende werking van thee nog niet zegt Iris Groenenberg, kennisspecialist voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. Daarvoor moet de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) deze claims over rustgevendheid nog beoordelen.

Warmte

Maar er zijn al aanwijzingen dat thee inderdaad goed werkt tegen stress. Dat zit hem vooral in het feit dat het een warme drank is. Warmte heeft volgens voedingsdeskundige Fleur Voerman een rustgevende werking op het lichaam. "Dat is bijvoorbeeld vergelijkbaar met het effect van een warme kruik."

Daarnaast is het belangrijk hoé je thee drinkt. "Als je een moment voor jezelf creëert, je je handen om de warme mok slaat en echt even nergens anders mee bezig bent, kan dat heel ontspannend werken", vertelt ze. En die warmte heeft nog een functie: "Omdat thee heet gedronken wordt, moet het eerst afkoelen. Dat betekent automatisch al dat je er langer de tijd voor moet nemen."

Geen social media

Ook coach Cynthia Mackay van coaching bedrijf Mackay, waar mensen met onder andere stress worden geholpen, bevestigt dit. "Waarom thee rustgevend kan werken, is omdat je even een moment voor jezelf neemt en je alle aandacht vestigt op het drinken van je kop thee."

Mackay vertelt dat dit effect niet optreedt als je bijvoorbeeld je social media checkt terwijl je een kop thee drinkt. Die telefoon moet dus even weg tijdens de thee-pauze.

Kruidenthee

De vraag blijft of thee zélf ook een rustgevende werking heeft, behalve het moment dat je voor jezelf pakt. Het hangt daarbij af welke definitie je voor thee hanteert. Je hebt bijvoorbeeld 'infusies' als kruidentheeën. "Kamille of venkelthee werkt wel rustgevend voor lichaam en spijsvertering", zegt Voerman.

De andere soort thee, is thee van theebladeren. Denk dan aan groene of zwarte thee. Ook deze thee is volgens deskundige Groenenberg gezond, maar zit hem meer in het 'moment' dat je neemt. "Hoewel er cafeïne zit in zwarte of groene thee, kan het nog steeds zo zijn dat je er een ontspannen gevoel door ervaart als je je even alleen op de thee en de warmte focust."

Thee

Ster advertentie
Ster advertentie