Naar homepage
Onderzoek

Tegenslag Amerikaanse Nederlanders: bankrekening mag gesloten worden
KRO-NCRV

foto: Niels Heithuis Reporter Radiofoto: Niels Heithuis Reporter Radio
  1. Nieuwschevron right
  2. Tegenslag Amerikaanse Nederlanders: bankrekening mag gesloten worden

Slecht nieuws voor Nederlanders die door geboorte in de VS ook de Amerikaanse nationaliteit hebben: als zij zich niet melden bij de Amerikaanse belastingdienst, mogen ze door de bank worden aangemerkt als belastingontduiker. De bank mag de rekening van de klant dan opzeggen.

Dat staat althans in een uitspraak van de geschillencommissie van het klachteninstituut voor de financiële sector, Kifid.

Aanvraag SSN

De geschillencommissie deed uitspraak in de zaak van de Nederlander Ronald Ariës die als baby naar Nederland kwam. Hij kreeg van zijn bank, Regiobank, te horen dat hij een Amerikaans burgerservicenummer, Social Security Number (SSN of TIN) moest aanvragen of afstand moest doen van zijn Amerikaans staatsburgerschap met een Certificate of Loss of Nationality (CLN). Ariës weigerde dat, omdat hij het onzin vindt dat hij als Amerikaan wordt gezien.

Maar volgens de geschillencommissie moet hij het nummer aanvragen. Bovendien wrijft het Kifid de man aan dat hij in Reporter Radio zei 'bang te zijn' dat hij in Amerika belasting zou moeten betalen over de winst van een woningverkoop in Nederland. "Het niet beschikken over een US TIN in combinatie met de verklaringen van Consument (…) is naar het oordeel van de Commissie te beschouwen als belastingontduiking."

De actiegroep Accidental Americans noemt de uitspraak 'schokkend'. "Het ministerie van Financiën, dat toch de wetten bepaalt, heeft eerder gezegd dat de rekeningen van Accidental Americans zonder Social Security Number of Certificate of Loss níet geblokkeerd mogen worden," zegt woordvoerder Rob Gerretsen tegen Reporter Radio.

Dat de toevallige Amerikaan in kwestie heeft gezegd het nummer niet aan te willen vragen, is nog geen bewijs dat hij belastingontduiker is, zegt hij. "Het is helemaal niet vastgesteld dat hij belasting zou moeten betalen."

Americans Overseas

Ook Americans Overseas, een intermediair tussen Amerikanen en gespecialiseerde adviseurs, ziet een discrepantie. "Het blijft echt de vraag of het standpunt van de banken terecht is. Er zijn in de Verenigde Staten volksstammen zonder Social Security Number om de eenvoudige reden dat ze geen belastingverplichtingen hebben. De mensen die wij helpen zijn goedwillende burgers. Ze worden door de banken behandeld als belastingontduikers en dat vinden wij heel heftig," zegt oprichter Daan Durlacher.

Ronald Ariës zelf en de betrokken bank konden dit weekend nog geen inhoudelijke reactie geven. Hieronder de gewraakte reportage uit 2019 waar het vonnis naar verwijst.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie