Onderzoek
AVROTROS

Feit of fictie: Lance Armstrong beweert dat dopinggebruik tot teelbalkanker heeft geleid

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: Lance Armstrong beweert dat dopinggebruik tot teelbalkanker heeft geleid

Binnenkort verschijnt er een documentaire over hem en daarvan is één van de uitspraken van Lance Armstrong uitgelekt, die we met een fact-check van EenVandaag recht moeten zetten.

Volgende week komt de Amerikaanse sportzender ESPN met een tweedelige documentaire over zijn carrière. Daarin beweert Armstrong dat dopinggebruik vroeg in zijn carrière tot zijn teelbalkanker heeft geleid. Hij noemt met name de stof cortisonsteroïde.

Over het algemeen 5 jaar nodig

"Ik dacht: daar heb je hem weer", zegt Hidde Haisma, professor op het gebied van genetische doping aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Het is wel bekend dat als je langdurig cortisonen gebruikt, je twee keer hoger risico hebt op het ontwikkelen van bepaalde typen kanker. Is 'een twee keer hoger risico' dan de oorzaak van zijn kanker? Ik denk dat dat redelijk onwaarschijnlijk is."

En Haisma vindt de tijd die er zit tussen het toedienen en cortisonen en het ontwikkelen van kanker kort. "Als hij in 1993 met cortisonen is begonnen en in 1996 kanker heeft ontwikkeld, zit daar maar 3 jaar tussen. Over het algemeen kun je zeggen dat je minstens 5 jaar nodig hebt na toediening van iets, voordat je kanker krijgt. Dat is niet van vandaag op morgen."

Doping zorgt voor ernstige gezondheidsschade

De voorzitter van de Dopingautoriteit, Herman Ram, ziet daarnaast wel dat er andere relaties tussen doping en kanker zijn. "Er is een sterk verband tussen prostaatkanker en het gebruik van anabole steroïden. Het is erg waarschijnlijk dat de kans op prostaatkanker toeneemt bij het gebruik van dit middel."

Toch moet de voorzitter van de Dopingautoriteit ook toegeven dat naast verschillende onderzoeken, keiharde cijfers ontbreken, waardoor het lastig is om dit echt hard te maken.

Ram raadt ten strengste af om doping te gebruiken, omdat het wel degelijk gezondheidsklachten oplevert. "Kijk maar de DDR. In het voormalige Oost-Duitsland werd een tijd massaal met name anabole steroïden verstrekt aan (jonge) sporters. Daar is erg veel gezondheidsschade uit voortgevloeid; hartproblemen, problemen met gewrichten en vooral een ontregeling van de hormoonhuishouding", zo legt de doping-expert verder uit.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie