Onderzoek

'Het massale gebruik van lachgas is net zo vervuilend als vliegen'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het massale gebruik van lachgas is net zo vervuilend als vliegen'

In de stad struikel je er bijna over: de zilveren lachgaspatronen. In de afgelopen jaren is lachgas enorm populair geworden als drug. Maar hoe schadelijk is het gebruik ervan voor het klimaat? Martien Visser, lector energietransitie, deed een opvallende uitspraak op Twitter. Volgens hem is het recreatief gebruik van lachgas in Nederland net zo slecht voor het klimaat als 1 miljoen vliegretourtjes van Amsterdam naar Berlijn.

Klopt het ook? Dat controleert Martijn Rosdorff in Feit of Fictie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gebruik toegenomen, maar hoeveel?

Het gebruik van lachgas is in elk geval flink toegenomen in de afgelopen jaren. Toch zijn er geen eenduidige cijfers bekend over het gebruik van deze nieuwe drug onder de gehele Nederlandse bevolking. Visser baseert zijn uitspraak op de importcijfers van de NOS. Uit onderzoek van NOS op 3 blijkt namelijk dat de import van lachgas enorm is toegenomen. Twee jaar geleden kwam er via de havens nog 720 duizend kilo ons land binnen, tegenwoordig ligt dat op 1,2 miljoen kilo. Een stijging van ruim 500 duizend kilo.

Volgens NOS op 3-redacteur Anna Pruis is het zeer waarschijnlijk dat die extra kilo's lachgas rechtstreeks naar de partyscene gaan. "We zijn eerst gaan kijken of die stijging aan andere dingen kon liggen, want lachgas wordt ook op andere plekken gebruikt. Bijvoorbeeld door bakkers in slagroomspuiten, in de industrie als drijfgas en ook de autosport maakt er gebruik van." Experts in die industrie├źn lieten allemaal weten dat zij het niet waren. "Dus daar kan het niet aan liggen."

Schade van retourtjes Berlijn

Als je van het cijfer van 500 duizend kilo uitgaat, is een berekening te maken. Lachgas bevat N2O, oftewel distikstofmonoxide. De broeikaswerking van deze stof is 300 maal groter dan die van CO2, legt Mariken Stolk van Milieu Centraal uit. Zij heeft ook de impact van een miljoen vliegretourtjes tussen Amsterdam en Berlijn uitgerekend: "De totale CO2-uitstoot is 180 miljoen kilogram, dat is ongeveer 0,2 megaton CO2."

Wie vervolgens de 500 duizend kilo lachgas vertaalt naar CO2 komt op 150 miljoen kilo. Het gebruik van lachgas lijkt daarmee dus vrij schadelijk voor het klimaat. De uitspraak van Martien Visser lijkt aannemelijk. Daarbij is wel belangrijk om te melden dat er veel meer zaken spelen als het gaat om milieuschade van lachgas en het vliegen van vliegtuigen. Feit is wel dat Martien Visser met zijn tweet een interessante discussie op gang heeft gezet.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie