Onderzoek
AVROTROS

Feit of Fictie: sporters hebben langdurig voordeel van een keer doping gebruiken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: sporters hebben langdurig voordeel van een keer doping gebruiken

Sporters die doping hebben gebruikt die van invloed zijn op hun spieren, hebben daar bijzonder lang effect van. Sommige typen verboden middelen, waaronder steroïden, kunnen wel tientallen jaren voordeel geven bij bijvoorbeeld trainingen.

Een opmerkelijke uitspraak van Kjeld Nuis gisteravond bij De Wereld Draait Door: volgens de schaatser kunnen sporters langdurig voordeel hebben van het gebruik van verboden middelen, ook al ligt het in het verleden. "Een dopingverleden helpt voor de toekomst met de trainingsarbeid aankunnen", zei hij. En dat klopt dus blijkt uit onze factcheck.

Crimineel

Volgens Herman Ram, voorzitter van de Dopingautoriteit, geldt de uitspraak van Nuis zeker voor een deel van de doping. "Er is zoiets als een spiergeheugen. Als je ophoudt met het gebruiken van bijvoorbeeld anabolen dan neemt het aantal spiervezels niet af." Volgens Ram blijf je op die manier bij elke trainingsarbeid geluk houden.

Dit herkent ook dopingexpert Douwe de Boer. "De doping zelf blijft niet lang in je lijf maar omdat je de spieren hebt kun je daar weer van profiteren."

Hij vergelijkt het met criminaliteit: "Je kunt als crimineel heel veel geld verdienen en dat vervolgens wel legaal investeren." Volgens hem is dat vergelijkbaar, want de doping is kort aan te tonen: "Maar vervolgens heb je er wel plezier van op een legale manier."

Verscherping regels

Dat het effect van het gebruik van doping tientallen jaren kan aanhouden is ook reden voor de Dopingautoriteit om hun regels aan te scherpen. Voor bewust dopingmisbruik worden sporters volgens Herman Ram sinds enige tijd nu 4 jaar lang uitgesloten van deelname.

"Daar speelde dit ook nadrukkelijk een rol in. Er is steeds meer bewijs voor levenslang effect bij gebruik."

Anema: 'Niet meer terugkeren'

Er zijn op dit moment volgens dopingexpert Douwe de Boer geen aanwijzingen dat schaatsers op dit gebruik maken van de na-effecten van spierversterkende middelen. Toch zou schaatstrainer Jillert Anema graag zien dat sporters die die middelen gebruikt hebben nooit meer terugkeren.

"Ik ervaar het als oneerlijk. Wat mij betreft is het: nooit weer rijden." Hij ziet het liefst dat strafvermindering alleen mogelijk zou zijn als sporters willen opgeven hóe ze aan de verboden middelen gekomen zijn. "Zodat we het netwerk erachter in kunnen kapselen, want daar ligt uiteindelijk het echte probleem."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie