Onderzoek
NOS

Foto van mug helpt onderzoekers ziekteverwekkende muggen op te sporen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Foto van mug helpt onderzoekers ziekteverwekkende muggen op te sporen

Een mug platgeslagen? Of een jeukende muggenbult op je lijf? Neem een foto en stuur 'm naar de Mosquito Alert App. Europese onderzoekers gebruiken de foto's om erachter te komen waar broedplaatsen zijn van ziekteverwekkende muggen. Ze hopen muggen beter te kunnen bestrijden en te voorspellen waar de risicogebieden zijn.

Video niet beschikbaar

Ook in Nederland kan de normale bruine huismug tropische ziekten overbrengen; vorig jaar liepen zeven mensen in de regio Utrecht en Arnhem het westnijlvirus op. En het risico op uitbraken van tropische infectieziektes - zoals dengue, chikungunya, en zika - wordt door klimaatverandering ook in Nederland steeds groter.

Voorbereiden op exotische mug

De onderzoekers brengen nu de normale "huis- tuin- en keukenmug" in kaart, zegt progammamanager Maarten Hoek in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar als het klimaat dusdanig veranderd is en een exotische mug hier is gevestigd, kunnen we die beter bestrijden."

De app is belangrijk om te bepalen waar het muggenonderzoek moet worden uitgevoerd. "Niet al te hard slaan, want dan kunnen we hem niet meer herkennen", zegt Hoek. "En aan de bult kunnen we natuurlijk niet zien welke mug het is geweest, maar het geeft wel een indicatie van de overlast."

Succes in Spanje

In Spanje heeft de app al zijn nut bewezen; Spanjaarden stuurden in korte tijd ruim 18.000 foto's in, waarmee de verspreiding van de Aziatische tijgermug nauwkeurig in kaart werd gebracht. Die van oorsprong Zuidoost-Aziatische mug kan ziektes zoals knokkelkoorts, chikungunya en Zika overbrengen.

Om Nederland beter voor te bereiden op de komst van ziekteverwekkende insecten kwam in 2019 10 miljoen euro beschikbaar. Het onderzoek valt binnen het project One Health Pact, waarbij verschillende universiteiten en onderzoeksinstituten samenwerken.

Foto van platgeslagen mug moet onderzoekers helpen

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie