Onderzoek

Verenigde Arabische Emiraten lanceren satelliet naar Mars
AVROTROS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verenigde Arabische Emiraten lanceren satelliet naar Mars

Vannacht is de satelliet al-Amal - wat 'hoop' betekent - van de Verenigde Arabische Emiraten de lucht in geschoten. Het is voor het eerst dat een Arabisch land een Marssonde lanceert. Wetenschapsjournalist Govert Schilling vertelt erover bij Stax&Toine.

De lancering van de Hope Mars Mission zou eigenlijk op 14 juli plaatsvinden, maar het project had vertraging opgelopen. Vandaag mocht de raket toch echt de ruimte in. Het is de eerste lancering van drie: de komende maand gaan China en de Verenigde Staten de VAE achterna.

Gunstige ligging planeten

Dat ook China en de VS satellieten richting Mars sturen is niet toevallig, door de ligging van de planeten heeft de raket ruim baan. Dit venster duurt maar een paar weken, dus haast is geboden.

Wetenschapsjournalist Govert Schilling legt uit hoe dat kan. "Nu staan de planeten er goed voor, maar dit is maar eens in de 26 maanden", zegt hij, "Europa was ook bezig met een lancering, maar dit project is helaas niet op tijd afgerond. Ze zullen nu dus twee jaar moeten wachten."

Toekomstmuziek

De Hope Mars Mission is de eerste stap van een uitgebreid plan. Het einddoel van de Emiraten is dat ze in 2120 duizend inwoners naar Mars laten emigreren. Of dat ook echt gaat lukken is nog maar de vraag. "Het is een beetje futuristisch", zegt hij. "Er zijn landen die echt denken aan het uitzetten van kolonies, maar heel realistisch is dat niet."

De omstandigheden op Mars zijn op dit moment nog verre van ideaal. "Het is er kil, koud en er leeft nu nog niets. Misschien dat het SpaceX lukt, dat project van Elon Musk. Maar de Arabieren zijn er bij lange na nog niet."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 uur en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraars op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie