Naar homepage
Onderzoek

Honderden Chinezen veranderen identiteit bij gemeenten
KRO-NCRV

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderden Chinezen veranderen identiteit bij gemeenten

Momenteel proberen honderden Chinezen foute gegevens in de Basisregistratie Personen te corrigeren. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksjournalistieke programma Reporter Radio en iBestuur naar identiteitsfraude en de bestrijding daarvan.


Een grote groep minderjarige asielzoekers uit China kreeg in 2007 generaal pardon en een verblijfsvergunning om in Nederland te blijven. Ze gaven daarbij echter een jongere leeftijd op en soms ook een valse naam.

Advocaat Adam Diels, van Everaert Advocaten in Amsterdam, heeft al 600 cliënten bijgestaan. De meeste succesvol, van de laatste 250 is het in 4 gevallen niet gelukt, 37 zijn nog in procedure. Een totaalbeeld is er echter niet. Ondanks voorschriften voor nauwkeurige registratie is onduidelijk om hoeveel personen het gaat. Zowel de IND als gemeentelijke afdelingen Burgerzaken houden het niet goed bij.

Al in 2010 wees de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ), in een rapport met de titel ‘Het topje van de ijsberg?’, op gebrekkige registratie en op een groot aantal knelpunten in de bestrijding van identiteitsfraude in de vreemdelingenketen. In 2016 signaleerde de Inspectie Veiligheid en Justitie ‘onvoldoende inzicht [,,,] in de identiteit en achtergrond van asielaanvragers’. Daardoor konden ‘essentiële vragen ten aanzien van de asielaanvraag niet worden beantwoord’. Maar nog altijd ontbreekt het aan betrouwbare cijfers, waardoor de effectiviteit van voorgestelde maatregelen zich niet laat beoordelen.

Gebrekkige registratie en knelpunten in de bestrijding van identiteitsfraude, in de vreemdelingenketen maar ook daarbuiten, zijn al jarenlang een hardnekkig probleem. Pogingen om daarin verandering te brengen hebben nog weinig effect gehad.

Reporter Radio zendt het onderzoek vanavond om 19 uur uit: Onder vals voorwendsel.

Op IBestuur een achtergrondverhaal ibestuur.nl

Ster advertentie
Ster advertentie