Onderzoek
AVROTROS

'Buitenlandse criminelen plegen een derde van alle winkeldiefstallen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Buitenlandse criminelen plegen een derde van alle winkeldiefstallen'

Een groep buitenlandse criminelen die een grote winkeldiefstal tot in de puntjes voorbereidt: volgens Bert van Steeg van Detailhandel Nederland wordt een derde van de winkeldiefstallen gepleegd door deze 'mobiele bandieten'. Klopt dat? Lammert de Bruin gaat in Feit of Fictie op onderzoek uit.

Video niet beschikbaar

Geko Visser van de Landelijke Politie legt zich toe op de bestrijding van banditisme. Veel bendes zijn bijzonder goed georganiseerd. Visser: "We praten over personen uit het buitenland die internationaal rondtrekken en die stelselmatig vermogensdelicten plegen. Het is niet te vergelijken met een meisje die een lippenstift steelt. Men maakt gebruik van gestolen auto's waarin bergplaatsen zijn gemaakt. Ze zijn echt goed georganiseerd en professioneel". De bendes komen uit allerlei landen, bijvoorbeeld uit Oost- of Zuid-Europa, maar ook uit Noord-Afrika, Chili en Colombia.

Niet-Nederlandse winkeldieven

In 2017 werden er zo'n 36 duizend verdachten van winkeldiefstal geregistreerd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) splitst deze cijfers uit, maar kan niet vaststellen in hoeveel gevallen het gaat om mobiele bandieten. Volgens de definitie van de politie gaat het om buitenlandse bendes en het CBS weet wél hoeveel winkeldieven niet-Nederlands zijn.

Dick ter Steege (CBS) laat weten: "Een kwart van deze verdachten had geen vast woonadres in Nederland. Daarvan had weer 84 procent een niet-Nederlandse nationaliteit". Het aantal niet Nederlandse verdachten van winkeldiefstallen komt daarmee op 21 procent uit, wat lager is dan de een derde waar Detailhandel Nederland over spreekt.

Achterban winkeliers

Toch komt het cijfer niet helemaal uit de lucht vallen. Daarmee is nog niet gezegd dat het cijfer te hoog is ingeschat. Bert van Steeg: "We houden niet voor niets een derde aan. Het is niet helemaal hard, maar we horen wel van onze achterban dat het een hele goede inschatting is. Dit is wat zij zien in hun winkels".

Ook de politie kan zich vinden in deze inschatting. Visser: "Daar waar geen verdachten worden aangehouden van een winkeldiefstal, weten we niet of het een mobiele bandiet is. Ik kan mij dat cijfer wel goed voorstellen op basis van wat wij zien bij arrestaties".

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie