Onderzoek

'Ierland heeft meer grensovergangen dan de rest van de EU bij elkaar'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ierland heeft meer grensovergangen dan de rest van de EU bij elkaar'

De grens tussen Ierland en Noord-Ierland blijft veelbesproken in het debat over de brexit. Er zijn ruim 200 grensovergangen tussen het land en Noord-Ierland, die dan bewaakt zullen moeten worden. Volgens hoogleraar Jacco Thijssen delen Ierland en Noord-Ierland zelfs meer grensovergangen dan de rest van de EU bij elkaar. Martijn Rosdorff checkt in Feit of Fictie of dat klopt.

'Er is geen grens'

Volgens Jouke de Ruiter, die al 25 jaar in Ierland woont, is de 500 kilometer lange grens tussen Ierland en Noord-Ierland onmogelijk te bewaken. "Het is heuvelachtig buitengebied met veel kleine weggetjes. Er is geen grens. Er staan niet eens borden. De situatie is vergelijkbaar met de grens tussen Noord-Brabant en België."

Het wordt dus nog een uitdaging om deze met grensposten te bemannen, als de brexit definitief is. Volgens de laatste telling in de Britse media bestaan er ruim 208 wegen, straten en paden die de grens tussen Noord Ierland en Ierland kruisen Daarnaast zijn er mogelijk ook nog 'border crossings' op meer ongewone plekken, waaronder gebouwen en stukken grond zoals bedrijfsterreinen en tuinen.

134 grensovergangen naar Europa

De Europese grensbewakingsorganisatie Frontex wijst erop dat vrijwel alle grensovergangen van de EU zich aan de oostkant bevinden. In het noorden, westen en zuiden bevinden zich de Noordzee, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Aan de oostelijke landsgrens van Noorwegen tot Griekenland zijn 134 officiële grensovergangen, waaronder ook enkele treinstations en een veerpont.

Op enkele tientallen plekken aan de Europese oostgrens ondersteunt Frontex de betreffende lidstaten bij de grenscontrole. Mocht er na de brexit geen oplossing zijn voor de ruim 200 grensovergangen tussen de Ierse republiek en het Britse deel van Ierland, dan heeft Ierland in een klap veel meer overgangen dan aan de oostgrens. Het zouden dan ook de meeste grensovergangen van de EU buitengrens-zijn, namelijk 55 procent.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie