Onderzoek

De biomassacentrale: minder vervuilend dan een houtkachel?
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De biomassacentrale: minder vervuilend dan een houtkachel?

Om van het aardgas af te komen, worden in ons land massaal biomassacentrales gebouwd. De meningen verschillen alleen over de vraag hoe vervuilend zo'n centrale is. Volgens Nuon is er in elk geval niets mis met de uitstoot van hun nieuwste centrale in Diemen. Deze zou zelfs minder fijnstof uitstoten dan één houtkachel die 100 uur per jaar brandt, zo staat beschreven op de site van Nuon. Lammert de Bruin checkt of het klopt.

Jaap Koppejan is directeur van Bioforte, een bedrijf wat biomassacentrales bouwt. Hij deelt dezelfde mening als de Nuon. "Door een filter wat de rookgassen reinigt wordt de stof eruit gehaald, deze technologie is bewezen."

300.000 kilogram?

Milieuactivist Johan Vollenbroek is het niet met hem eens. "Uit de aanvraag voor de biomassacentrale komen verschillende soorten fijnstof naar voren. Als je al deze stoffen bij elkaar optelt en doorberekent, dan kom je uit op 300.000 kilogram fijnstof per jaar. Dat is verschrikkelijk veel meer dan een houtkachel."

Wat zeggen de harde cijfers? Uit een rapport van TNO uit 2016 blijkt dat een houtkachel tussen de 0,1 gram en 30 gram fijnstof per kilo hout uitstoot. Volgens Martien Visser, docent Energietransitie aan de Hanzehogeschool, komt dit grote verschil in uitstoot doordat er veel verschillende soorten van zijn. Ook ligt het er maar aan of het hout nat of droog is. "Nat hout stoot veel meer fijnstof uit dan pellets hout. Als je in de buurt een houtkachel ruikt dan betekent dat dat er gestookt wordt met nat hout", zo legt hij uit.

'In theorie mogelijk'

Het is niet alleen moeilijk om te zeggen wat een houtkachel precies uitstoot, hetzelfde geldt voor een biomassacentrale. Harald Wijchgel van het RIVM: "Het is in theorie mogelijk dat een biomassacentrale minder fijnstof uitstoot dan één houtkachel. Het is alleen in de praktijk ook nog nooit voorgekomen."

De uitspraak van Nuon is dus niet te controleren. Dat kan ten eerste niet omdat de biomassacentrale in Diemen nog niet produceert, waardoor niet vast te stellen is hoeveel fijnstof deze gaat uitstoten. Ten tweede omdat er een enorm groot verschil zit tussen de hoeveelheid fijnstof die een houtkachel kan uitstoten.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie