Onderzoek
AVROTROS

's Nachts werken? Daar zijn we helemaal niet voor gemaakt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 's Nachts werken? Daar zijn we helemaal niet voor gemaakt

In ons land zijn er 1,3 miljoen mensen die weleens in de nacht werken. Toch zegt arbeidsdeskundige Sonja Smits in het AD dat we 'als mens niet gemaakt zijn om 's nachts te werken'. Heeft ze gelijk? Martijn Rosdorff gaat op onderzoek uit in Feit of Fictie.

'De wereld wordt wakker'

Thomas van Groningen is ervaringsdeskundige: als radio-dj voor BNR maakt hij zijn show 's nachts. Voor hem is het ideaal. "Ik hou wel van die nacht. Ik vind dat heerlijk. Om 3 uur de wekker zetten en dan voor 4 uur al in de auto zitten. Je ziet de wereld langzaam wakker worden." Wel let hij goed op zichzelf en zijn rust: Van Groningen probeert minimaal 6 uur per nacht te slapen. "Dus als mijn wekker om 3 uur gaat, dan dwing ik mezelf wel om voor 21 uur in bed te liggen."

Bert van der Horst is chronobioloog bij het Erasmus MC. Hij houdt zich bezig met de relatie tussen biologie en de tijd en kan dat vertellen. "We hebben een centrale klok in onze hersenen", vertelt hij. "Die tikt niet precies per 24 uur, maar die reageert op licht. Dat licht zorgt ervoor dat wij een 24-uursritme hebben. Als we 's nachts werken dan zijn we wakker op het moment dat ons lichaam zegt: je moet slapen. Onze biologische klok en stofwisseling staan dan in de slaapstand."

Gezondheidsproblemen

"Het betekent dat je aan het werk gaat op het moment dat je lichaam daar niet optimaal op is uitgerust", zegt Van der Horst. En dat kan dus inderdaad leiden tot problemen met je gezondheid. "Een verminderde alertheid of concentratie, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, obesitas. Maar ik wil daar wel bij zeggen dat een sigaret roken nog steeds veel schadelijker is dan werken in ploegendienst."

Het is dus waar: we zijn echte dagdieren en zijn niet gemaakt om in de nacht te werken. Toch zijn er een hoop mensen die het wel doen. Het belangrijke dan is dat je goed voor jezelf zorgt.

Feit of Fictie: 'We kunnen helemaal niet 's nachts werken'

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie