Onderzoek
HUMANVPRO

NZa verzamelt persoonlijke gegevens van GGZ-patiënten, maar '74% wordt niet ingelicht'

foto: Argos
  1. Nieuwschevron right
  2. NZa verzamelt persoonlijke gegevens van GGZ-patiënten, maar '74% wordt niet ingelicht'

Sinds 1 juli worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de persoonlijke gegevens van alle patiënten in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland verzameld. Het gaat om data van zo’n 800.000 mensen die gebruikt wordt om een algoritme te ontwikkelen dat de zorg in Nederland moet verbeteren. Maar bij de totstandkoming van deze maatregel zijn grote fouten gemaakt, blijkt uit onderzoek van Argos. Nina van Raay, journalist bij Argos: "In de kern gaat het erover dat er door psychologen en psychiaters vragenlijsten werden ingevuld over cliënten, zonder dat zij dit wisten."

Problemen bij de patiënten

Deze maatregel van de NZa kan voor problemen bij patiënten zorgen, vertelt Michou Benoist van cliënten-belangenvereniging MIND. "Ik denk dat het risico op zorg mijden heel erg aanwezig is. Ook zijn er al mensen die moeite hebben met het zoeken van hulp, voor hen is deze maatregel niet helpend." Uit onderzoek van MIND blijkt dat 74% van de patiënten niet door hun zorgverlener zijn ingelicht over de gegevens die worden gedeeld. "Als mensen zich zorgen maken adviseren wij ze om hun therapeut te benaderen."

Privacyverklaringen

Maar er kunnen ook problemen ontstaan bij de zorgverleners zelf. Er wordt namelijk van buitenaf druk op hen gelegd, ontdekte Nina van Raay. "Psychologen en psychiaters zijn verplicht om mee te werken aan de maatregel van de NZa, anders krijgen ze een dwangsom." Daarnaast krijgen zorgverleners ook een mail met de suggestieve waarschuwing dat ze klachten kunnen krijgen van hun patiënten als ze hen met terugwerkende kracht gaan informeren over de privacyverklaringen "en mensen zijn toch bang voor klachten."

Naast de gegevens die worden verzameld voor het nieuwe algoritme voor de NZa, worden er ook gegevens omtrent de diagnose met de zorgverzekeraar gedeeld. Hiervoor kan je een privacyverklaring tekenen, maar ook dat weten niet veel mensen. Praktijken die dit aan hun patiënten vertellen, hebben een hoog percentage privacyverklaringen. Dit kan voor problemen zorgen, vertelt Van Raay. "Dan komt er een mailtje van de zorgverzekeraar met de vraag hoe dat kan en of de praktijk misschien proactief de privacyverklaringen heeft aangeboden. Misschien moeten wij jouw praktijk gaan screenen." Dergelijke mails suggereren volgens Van Raay dat de praktijken geen volledige vrijheid krijgen in de manieren waarop zij hun patiënten informeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politieke vragen

De gegevens die door de NZa verzameld worden, hebben ook in het politieke landschap voor vragen gezorgd, zegt Jimmy Dijk, Kamerlid van de SP. De SP en GroenLinks hebben namelijk verschillende keren in de Tweede Kamer aangekaart dat deze maatregel voor problemen zou zorgen, maar daar werd niks mee gedaan. "Ik vind het tamelijk teleurstellend dat partijen uit de coalitie, met name afgelopen mei, het voorstel van de SP om hiermee te stoppen niet steunde. Ik vind dat doodzonde, want nu zie je dat behandelaars en patiënten hier de dupe van zullen zijn," aldus Dijk.

Een koel huis als luxeproduct & Het geheim van de spreekkamer - Argos

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie