Onderzoek
KRO-NCRV

Zwembaden nog steeds niet veilig

foto: prive fotofoto: prive foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwembaden nog steeds niet veilig

Overdekte zwembaden in Nederland voldoen nog steeds niet aan het Bouwbesluit en de veiligheid is daarmee niet verzekerd. 80 procent van de zwembaden kan niet aantonen dat ze vrij zijn van gevaarlijk roestvast staal (RVS).

Zo concludeert bureau Arcadis, dat onderzoek deed naar 1027 zwembaden. Eerder bleek uit een onderzoek van Reporter Radio dat in de onderzochte gemeenten uit de provincies Friesland, Noord-Holland en Gelderland niet één gemeente het voor elkaar had.

Gevaar

De hoge temperatuur en de chloordampen in een binnenzwembad, tasten RVS aan. Het corrodeert, maar dat is niet te zien. Lampen, geluidsboxen of plafondonderdelen kunnen daardoor onverwachts naar beneden komen. In 2011 overleed een baby door een vallende geluidsbox. Minister Blok van Binnenlandse Zaken, legde de zwembadbranche vorig jaar een onderzoeksplicht op. Dat hield in dat ze vóór 1 januari 2017 moesten aantonen dat het riskante RVS niet meer op gevaarlijke plekken aanwezig was.

Uitkomst onderzoek

Arcadis, een advies- en ingenieursorganisatie, heeft begin dit jaar onderzoek gedaan naar 1027 openbare zwembaden. Baden van hotels, vakantieparken, zorginstellingen en sportcomplexen werden onderzocht. Vandaag is de brief met conclusies naar de Kamer gestuurd. De uitkomst is 'zeer teleurstellend' aldus minister Plasterk. 698 zwembaden deden mee aan het onderzoek, 329 zwembaden hebben niet gereageerd, ondanks herhaald verzoek. In slechts 20% van de 698 zwembaden die de vragenlijst in vulden is geen gevaarlijk roestvast staal aanwezig.

Reacties

''De Vereniging Sport en Gemeenten onderschrijft de teleurstelling van Minister Plasterk'', zegt Andre de Jeu, directeur van de Vereniging Sport en Gemeenten. ''Zwembaden zijn de afgelopen paar jaar herhaaldelijk geïnformeerd dat het verkeerde type RVS moet worden verwijderd. De gemeenten zijn door de minister gevraagd om hun controlerende taak als toezichthouder op te pakken en daarover in oktober te rapporteren. Wij vinden dat verstandig. Waar nodig en mogelijk zullen wij gemeenten ondersteunen. In november organiseert Vereniging Sport en Gemeenten het Nationaal Zwembadcongres met als hoofdthema Veiligheid.''

Stientje van Veldhoven, D66 Tweede Kamerlid vindt het nieuws verontrustend. ''Als je met je kind naar een zwembad gaat, moet je er van uit kunnen gaan dat het veilig is. Het is verontrustend om te horen dat er nog steeds onduidelijkheid is over de zwembaden. D66 wil dat gemeenten en provincies hier snel werk van maken, zodat ouders met kinderen weten dat ze veilig kunnen zwemmen. De minister heeft zich altijd verscholen achter de verantwoordelijkheid van gemeenten en provincies, maar daar is de veiligheid in zwembaden niet mee geholpen. Wij willen een compleet overzicht van welke zwembaden wel aan de veiligheidseisen voldoen, en welke niet. Zo weten ouders waar hun kind veilig kan zwemmen en waar niet.''

Ko Buijs, corrosie-expert: ''Het verbaast mij niet want het is best kostbaar om gevaarlijk roestvast staal te vervangen. Blijkbaar denkt men dat de onderzoekplicht wel mee zal vallen en blijkbaar wordt er niet voldoende gesanctioneerd. Gevaarlijk roestvast staal is extra risicovol op bepaalde plekken in het zwembad en daarbij dient men vooral te denken aan systemen die zich aan het plafond bevinden. Er is overigens een goedkoop en veilig alternatief roestvast staal beschikbaar maar daar is in de richtlijnen nog geen sprake van''.

Inspectie naar RVS in zwembaden, niet op orde

Lees hier meer over het onderzoek van Reporter Radio

Ster advertentie
Ster advertentie