'Bewegen in de les zou vanzelfsprekend moeten worden op alle basisscholen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bewegen in de les zou vanzelfsprekend moeten worden op alle basisscholen'

Ook kinderen zitten een groot deel van de dag stil en dat heeft veel fysieke en mentale gezondheidsnadelen. Bewegingsprofessor Erik Scherder vindt dat kinderen op scholen meer in beweging moeten komen en de minister van Oplossingen van Spraakmakers wil dit voor alle scholen in Nederland realiseren.

Video niet beschikbaar

3 minuten per uur

Eigenlijk zouden kinderen elk uur drie minuten moeten bewegen om zo fysiek, maar ook mentaal-emotioneel weerbaar te worden. Nienke Meijer is door Spraakmakers verkozen tot minister van Oplossingen en omarmt deze uitspraak van hoogleraar Scherder. "Gezonde kinderen zijn de basis van een gezonde samenleving", aldus Meijer.

De motivatie is er, nu de uitvoering

Samen met Spraakmakers is de ambitie om dit op alle basisscholen voor elkaar te krijgen. Als 'minister' sprak Meijer met scholen in Amsterdam, Arnhem en Eindhoven om te kijken hoe het er nu voor staat er waar de knelpunten liggen om dit te realiseren.

Aan motivatie geen gebrek, ontdekte ze. Toch zien docenten en schoolleiders ook praktische problemen voor de uitvoering. Leraren willen wel meer bewegen tijdens de les, maar zeggen er geen tijd voor te hebben door het volle programma en het lerarentekort. Ook vragen ze zich af hoe ze de klas weer rustig krijgen als ze ieder uur een fysieke activiteit moeten doen. Schoolleiders zijn benieuwd waar ze het geld en de voorzieningen vandaan halen.

Verslaggever Maarten Bleumers ging langs bij openbare basisschool De Opbouw in Eindhoven om te kijken hoe 'bewegend leren' in de praktijk zou kunnen gaan.

Drie stappen

Er is niet direct een panklare oplossing voor dit probleem, maar via drie stappen wil Meijer dit project realiseren. Ten eerste door scholen met initiatieven aan elkaar te verbinden. Daarnaast moet bewegend onderwijs (dus leren terwijl je beweegt!) ook op pabo’s worden onderwezen en tot slot moet er worden gekeken naar beschikbaarheid van geld van de ministeries OCS en VWS en de gemeenten ter ondersteuning van dit project.

September

"Aan ideeën geen gebrek", zegt 'minister' Meijer, die zich vastbijt in dit project en de ambitie heeft om bewegen in de les al volgend schooljaar voor elkaar te krijgen. "We hebben scholen nodig die zeggen: we gaan meedoen. Vervolgens zullen wij hen de vraag stellen: wat heb je nog meer nodig?

Geef jouw school op!

Ben jij leraar en lijkt dit je wat voor bij jou op school? Of misschien ben je schoolleider en deel je onze ambitie? Of vind jij dat dit op de school van jouw kinderen moeten worden geprobeerd? Geef ‘jouw’ basisschool dan nu op.

Ster advertentie
Ster advertentie