Zorg bereidt zich voor op code zwart: 'Kiezen wie wel een ic-bed krijgt en wie niet'

  1. Nieuwschevron right
  2. Zorg bereidt zich voor op code zwart: 'Kiezen wie wel een ic-bed krijgt en wie niet'

Bij het RIVM zijn vorige week gemiddeld 21.059 nieuwe positieve coronatests per dag gemeld. Dat is 57 procent meer dan de week ervoor. En sinds zondag 10:00 uur liggen er 2326 mensen met corona in het ziekenhuis, honderd meer dan zaterdag. Kortom: de nieuwste maatregelen hebben tot nu toe geen effect. Volgens experts moet er uiterlijk deze week een kentering komen in de cijfers. Ondertussen bereidt de zorg zich alvast voor op code zwart. In NOS Met het Oog op Morgen contact met Chantal Bleeker-Rovers, hoogleraar uitbraken van infectieziekten bij het Radboudumc.

"We hopen vooral dat we code zwart kunnen vermijden in de zorg, maar we bereiden ons er wel op voor. Dat doen we door het landelijke protocol naast onze protocollen te leggen en te kijken waar we nog aanpassingen moeten doen. We zorgen ervoor dat onze medewerkers extra ondersteuning krijgen en dat de mensen die uiteindelijk keuzes moeten maken daar extra trainingen voor krijgen."

Keuzes maken

"Code zwart betekent dat er niet genoeg ic-bedden zijn voor alle mensen die acute zorg nodig hebben. Dat betekent dus dat je keuzes moet maken. Dat wordt zo lang mogelijk gedaan op grond van medische redenen, maar in het uiterste geval, als de patiënten medisch gezien evenveel kans maken, kan het uitdraaien op een loting", aldus Bleeker-Rovers.

"De mensen die uiteindelijk geen ic-bed krijgen, worden wel gewoon in het ziekenhuis opgenomen. Weliswaar op een verpleegafdeling waar niet alles kan wat wel op een ic kan. Die mensen krijgen wel de beste zorg, maar hebben daarmee wel een kleinere kans om te overleven."

Oefening

Vrijdag houdt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) een grootschalige oefening waaraan alle voorzitters van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen en vertegenwoordigers van het ministerie, de Inspectie en de Zorgautoriteit meedoen. "Dat is een bijzondere situatie. Tijdens die oefening wordt bepaald hoe en wanneer we over moeten gaan naar de volgende fase, code zwart dus. Dat is namelijk niet iets wat ziekenhuizen zelf kunnen beslissen, maar iets wat landelijk door de minister afgekondigd wordt", zei Bleeker-Rovers.

"Ik maak me wel zorgen over het aantal besmettingen. Dat zal met de huidige maatregelen niet snel genoeg dalen. De mensen die vandaag besmet worden, komen over twee weken in het ziekenhuis terecht. Dus het aantal opnames zal nog een paar weken toenemen. En tegen dan kunnen we tot een punt komen dat we meer patiënten in het ziekenhuis krijgen dan dat we bedden hebben om alle mensen die acute zorg nodig hebben te kunnen behandelen.

oog IC

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie