Binnenland
BNNVARA

Zzp'en in de zorgsector aantrekkelijk voor criminelen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Zzp'en in de zorgsector aantrekkelijk voor criminelen

Zzp'en maakt de zorgsector aantrekkelijk voor criminelen, dat concludeert het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Oost Nederland (RIEC), een samenwerkingsverband tussen overheden om georganiseerde criminaliteit te bestrijden. Zij deden onderzoek naar criminaliteit in de zorg. René Verhulst, burgemeester van Ede en woordvoerder op dit thema, legt de situatie uit in De Nieuws BV.

Uit onderzoek van het RIEC kwam naar voren dat negentig zzp'ers in de zorg 192 delicten hadden gepleegd. Deze mensen zouden geen aanspraak kunnen maken op een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), maar volgens Verhulst wordt daar niet door elke werkgever naar gevraagd. Dit gegeven maakt de zorg aantrekkelijk voor criminelen.

Ideale dekmantel

Daarnaast spelen schaarste en druk in de zorg ook een belangrijke rol. Omdat er een schreeuwend tekort is aan zorgpersoneel, worden zzp'ers vaak op het laatste moment ingevlogen. Hierdoor kunnen zij onder de druk van de sector door zichzelf makkelijk manoeuvreren. Dit maakt volgens Verhulst zzp'en in de zorg 'een ideale dekmantel om criminele activiteiten te ondernemen'.

"Op papier kan een persoon dus voldoen aan de criteria, en daar wordt handig misbruik van gemaakt." Volgens Verhulst hebben we met elkaar "een papierwinkel gecreëerd waar de crimineel uitstekend misbruik van kan maken".

Privacywetgeving

Opvallend is dat weinig van deze criminelen gepakt worden. Dat heeft volgens Verhulst te maken met privacywetgeving. "Als iemand die voor jou werkt veroordeeld is, mag je dat niet tegen een andere opdrachtgever zeggen." Hierdoor weten criminelen zich "uitstekend te verstoppen", aldus de burgemeester.

Om dit tegen te gaan hoopt Verhulst dat een wetsvoorstel dat nu in de Eerste Kamer ligt, aangenomen wordt. Dit wetsontwerp voor een waarschuwingsregister moet de problemen met privacywetgeving oplossen. Verhulst verwacht echter niet dat deze wet er snel doorheen komt. "Het lag hiervoor al drie jaar in de Tweede Kamer, dus dat gaat nog lang duren."

'Marktwerking is doorgeschoten'

De nieuwe wet zou het minder makkelijk moeten maken voor criminelen om op de privacywet te leunen, maar het lost de overige problemen, zoals valse papieren en de druk in de sector, niet op. "De marktwerking is doorgeschoten", aldus Verhulst. "Iedereen kan zorg aanbieden, maar iedereen moet dan ook beoordeeld worden." Daarom is het belangrijkste volgens de burgemeester dat werkgevers moeten weten wie voor hen werkt.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie