'Mijn moeder gaf me zeven keer drie pillen per dag en steeds minder te eten'

foto: Omroep MAX
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mijn moeder gaf me zeven keer drie pillen per dag en steeds minder te eten'

Jarenlang dachten artsen dat Nina Blom ziek was. Dat was ze ook. Alleen was het haar moeder die haar ziek maakte. Zij had het syndroom van 'Münchhausen by proxy'. Dat houdt in dat ze haar eigen dochter vergiftigde en mishandelde. Blom lag daardoor vaak en lang in het ziekenhuis. Na een succesvolle crowdfundingsactie maakt ze nu een graphic novel over haar ervaringen. In Villa VdB vertelt Blom erover.

Video niet beschikbaar

Wanneer Nina Blom acht maanden oud is, brengt haar moeder haar voor het eerst naar het ziekenhuis. Ze vertelt dat haar dochter ziek is en geen eten binnen kan houden. Zodra ze wordt opgenomen knapt Blom al snel weer op. Zo gaat het jarenlang door.

"Je wordt gemanipuleerd, geïsoleerd en geïndoctrineerd. In het begin gaf mijn moeder me zeven keer drie pillen per dag op mijn tong en steeds minder te eten. Toen kreeg ik maagbloedingen en een neussonde. Toen ging ze daar de medicijnen doorheen spuiten."

Blom ligt zestien keer in het ziekenhuis. De langste opname duurt 14 maanden. "Het is zo’n ernstige vorm van kindermishandeling. Deze moeders zijn in staat hun kinderen ziek te maken om zelf aandacht te krijgen. En vervolgens zichzelf neer te zetten als een moeder die goed voor haar kind zorgt."

Quote

Hij zag een doodziek kind, maar er was nooit iets gevonden

Nina Blom in Villa VdB over het syndroom van Münchhausen by proxy

Een jonge kinderarts onderneemt actie

Blom ziet jarenlang verschillende artsen in verschillende ziekenhuizen. Als ze 13 jaar oud is, onderneemt een jonge kinderarts actie. "Hij vond het heel vreemd", vertelt Blom. "Hij zag een doodziek kind, maar er was nooit iets gevonden. Deze arts heeft mijn gegevens opgevraagd bij andere ziekenhuizen en hij kwam al snel tot de conclusie dat hier iets anders aan de hand was." Uiteindelijk zorgt deze arts ervoor dat Blom uit huis wordt geplaatst en een goede behandeling krijgt.

Signalen herkennen van Münchhausen by proxy

Volgens Blom is bij 100 kinderen per jaar het vermoeden dat ze te maken krijgen met een ouder met het syndroom van Münchhausen by proxy. Daarom vindt ze het ook belangrijk om hier meer aandacht voor te vragen met de graphic novel. Dat is een beeldroman waarin haar verhaal wordt verteld. "Het is zo belangrijk dat bijvoorbeeld scholen het gaan signaleren. Dat ze gaan nadenken waarom is dat kind zo vaak absent? Bij mij werd gewoon voor waar aangenomen dat ik heel vaak ziek was."

De graphic novel wordt in het voorjaar van 2023 verwacht.

Luister hier de hele uitzending van Villa VdB

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie