23.000 leerlingen gaan meer bewegen tijdens de les

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 23.000 leerlingen gaan meer bewegen tijdens de les

"Kinderen zitten een groot deel van de dag stil achter hun tafeltjes. En dat is niet goed voor hun fysieke en mentale gezondheid", zegt Nienke Meijer bij Spraakmakers. Zij is initiatiefnemer van het Bewegend Leren Plan, waarbij bijna 23.000 leerlingen in het basisonderwijs meer gaan bewegen op school.

Video niet beschikbaar

"Bewegend leren gaat niet over de gymles, die uiteraard ook heel belangrijk is. Het gaat erom dat kinderen tijdens de gewone lessen in beweging komen, bijvoorbeeld door de tafels te leren terwijl je een bal naar elkaar gooit", zegt Meijer. Zij werd door leden van de online Spraakmakers community gekozen tot minister van Oplossingen, niet verbonden aan het kabinet en de politiek.

Meijer is ervan overtuigd dat meer scholen het belang zien van bewegend leren. "Ik moedig andere schoolbesturen aan om onze oproep te ondertekenen. Ook roep ik minister Wiersma en educatieve uitgeverijen en gemeenten op om versneld aan de gang te gaan met dit bewegend leren."

foto: Spraakmakers

'Bewegend leren in de rugzak van aanstaande leerkrachten'

"Ik denk dat wanneer het bewegend leren al in de rugzak zit van aanstaande leerkrachten, ze het al veel sneller met kinderen toepassen", zegt Johan Geurts. Geurts is teamleider Beweegteam bij Optimus, een scholengemeenschap met 40 scholen.

Geurts werkt samen met verschillende PABO’s om bewegend leren mee te nemen in de lerarenopleidingen. "Het is dan niet langer 'bewegend leren' als begrip, maar als didactische werkvorm die je bij heel veel verschillende vakken kunt toepassen." zegt Geurts.

Geld vanuit het ministerie

“We zijn momenteel erg bezig met het stimuleren van de basisvaardigheden (bij kinderen): lezen, rekenen en schrijven”, zegt onderwijsminister Dennis Wiersma. "Daar krijgen scholen heel veel extra geld voor, en ze kunnen dat nog steeds aanvragen." Scholen kunnen zelf bepalen hoe ze dat geld inzetten voor deze doelen.

Er zit wel een 'maar' vast aan het besteden van dit geld. "Wij willen dat ze dat doen met bewezen effectieve methoden. En als dit (bewegend leren) aansluit op die methoden, dan kun je dat geld hiervoor gebruiken", vertelt de minister.

foto: Spraakmakers

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie