Wie geen alimentatie betaalt, mag straks geen auto meer kopen in Chili

foto: Youtube / 24horas.clfoto: Youtube / 24horas.cl
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie geen alimentatie betaalt, mag straks geen auto meer kopen in Chili

Een paspoort aanvragen, een rijbewijs verlengen of een auto kopen, volgens de Chileense regering gaat dat niet meer lukken voor gescheiden mensen die geen alimentatie betalen. Dat is een grote opluchting voor met name alleenstaande moeders en kinderen die al jaren machteloos op hun geld wachten, vertelt correspondent Boris van der Spek in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Chili

Tienduizenden vrouwen en kinderen krijgen geen alimentatie terwijl ze daar wel recht op hebben, legt Van der Spek uit. "Dat er nu zo een sterk signaal is gekomen via deze nieuwe wet is uniek. Het geeft mensen die niet betalen zoveel obstakels, dat ze zelfs belastingteruggaven mislopen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doorn in het oog

Vrouwenrechten staan al jarenlang hoog op de agenda. Dat mannen jarenlang wegkwamen met het niet betalen van alimentatie was een doorn in het oog van veel vrouwen.

Volgens Van der Spek hebben veel Chilenen op de een of andere manier te maken met alimentatiegeld. "In de nationale enquête uit 2017 gaven in totaal 590.389 mensen aan maandelijks op die manier een inkomen te ontvangen. Daarvan is 84,7 procent vrouw. Uit de gegevens van het ministerie van Justitie, die in 2020 met de Senaat werden gedeeld, blijkt dat 84 procent van de ex-partners hun alimentatie niet betaalt. Dit betekent dat ongeveer 70.000 mensen, vooral kinderen en jongeren, niet krijgen waar ze recht op hebben."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie