Minister De Jonge op zoek naar de oplossing voor vergrijzing

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister De Jonge op zoek naar de oplossing voor vergrijzing

We worden allemaal steeds ouder en daardoor neemt de zorgvraag alsmaar toe. Minister De Jonge is in Japan op zoek naar oplossingen, want de arbeidskracht neemt niet zomaar toe. "We moeten kijken naar technologische oplossingen zodat de menskracht die beschikbaar is, beter wordt ingezet."

Video niet beschikbaar

In Japan loopt de vergrijzing van de bevolking sterk voor op die in Nederland. "In Nederland zijn we over twintig jaar zover. Daarop zijn we niet voorbereid", zegt De Jonge. In de regio Kanagawa ziet hij hoe preventie een grote rol kan spelen. "Ouderen moeten zelf investeren om gezond te blijven. Veel bewegen en goed op het eten letten."

Technologie in plaats van arbeidskracht

Nu al werkt een op de zeven personen in Nederland in de zorg. Met de toenemende vraag zal dat een op de vier moeten woorden. "Dat kan geen enkel land zich veroorloven. Niet eens omdat we het niet kunnen betalen – ook niet – maar we hebben de mensen niet."

Van Japan heerst het beeld dat ze overal technologie inzetten, maar dat valt mee. "Het is niet zo all over the place. De ontwikkeling is wel in volle gang, vooral om de afstand irrelevant te maken" Zo kunnen mantelzorgers hun vader en moeder volgen met sensortechnologie en bestaan er robothanden die op afstand bediend kunnen worden.

Koude technologie in warme zorg

Op de inzet van de technologie wordt niet altijd enthousiast gereageerd, vanwege het 'kille gevoel' dat de techniek meebrengt. "We moeten die omslag maken om koude technologie in te zetten voor warme zorg, zodat we menskracht vrijspelen om die zorg te blijven geven."

Ouderen in de kinderopvang

Warmte in de zorg kan ook behouden worden met projecten zonder technologie. "Ik heb net een mooi project gezien waarin ouderen naschoolse opvang verzorgen op een basisschool. Voor ouderen is het fantastisch om in plaats van eenzaam thuis, lekker met kinderen bezig te zijn. Dat is voor beide generaties hartstikke goed. Zorgen dat generaties elkaar blijven tegenkomen, zorgen dat ouderen het gevoel krijgen dat ze ertoe doen, dat is ontzettend belangrijk."

Minister Hugo de Jonge: wat kunnen we leren van Japan op het gebied van vergrijzing?

Nóg meer Spraakmakers?

Volg ons op Facebook, Twitter of deel je kennis en ervaring met de redactie via de Spraakmakers Community.

Ster advertentie
Ster advertentie