Marion Koopmans: niet te vroeg juichen om 'milde' omikronvariant

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marion Koopmans: niet te vroeg juichen om 'milde' omikronvariant

De wereld is nog altijd in de ban van Omikron, de variant van het coronavirus dat opdook in Zuid-Afrika. De variant lijkt iets minder schadelijk dan bijvoorbeeld de Deltavariant, maar dat geeft volgens viroloog Marion Koopmans nog geen reden tot al te veel opluchting: "Het lijkt slecht te neutraliseren door antistoffen die mensen hebben gekregen door de huidige vaccins", zegt ze in Virusfeiten.

#7 - Virusfeiten Omikron-special: mogen we een klein beetje optimistisch zijn? (S02) - Virusfeiten

Uit verschillende landen lijken de onderzoeken naar Omikron hetzelfde beeld te geven: "Als je kijkt naar de eerste test die je kunt doen, dus het meten van neutraliserende antistoffen, dan zie je dat dit virus minder goed geneutraliseerd wordt. De schattingen variƫren nogal, maar het is duidelijk minder neutraliseerbaar", aldus de viroloog. Door een vaccin toe te dienen, gaat het lichaam antistoffen aanmaken tegen het virus, waardoor je minder snel ziek wordt. Voor Omikron lijkt dat dus minder goed te werken.

Mild ziektebeeld

Uit onderzoek in Zuid-Afrika blijkt echter wel dat het ziektebeeld "vrij mild lijkt", vertelt Koopmans. "Dit zou een voorzichtige indicatie kunnen zijn, maar het is wel vroeg om deze conclusie te trekken", vindt ze.

Dit beeld herkent Diederik Gommers in de Intensive Care-situatie in Zuid-Afrika, vertelt hij in de podcast. Daar liggen veel mensen op de IC, maar relatief weinig komen daar als gevolg van Omikron. "Maar een klein percentage heeft er echt last van en komt met klachten van benauwdheid in het ziekenhuis", aldus Gommers.

Koopmans waarschuwt niet te vroeg te juichen: de situatie in Zuid-Afrika is totaal anders dan hier. "Veel meer mensen mensen hebben daar een infectie doorgemaakt", aldus de viroloog.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie