In Roemenië is al gedonder over volgende voetbaltoernooi

VPRO
foto: Jussi Nukari / LEHTIKUVA / AFPfoto: Jussi Nukari / LEHTIKUVA / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. In Roemenië is al gedonder over volgende voetbaltoernooi

Terwijl het WK in Qatar in volle gang is, is er in Roemenië politiek tumult over alweer het volgende voetbaltoernooi. De nationale ploeg moet voor de kwalificatie voor het EK namelijk spelen tegen Kosovo, terwijl het dat land nooit heeft erkend.

Buitenland Uitgelicht: Roemenië

Groen licht

"Aanvankelijk ontging het de apolitieke voetbalwereld hier dat Kosovo door Roemenië niet wordt erkend", vertelt correspondent Frank Elbers in Bureau Buitenland. "De kwestie kwam pas op tafel dankzij een hoogbejaarde voormalig minister van Buitenlandse Zaken."

In een eerste reactie zei de Roemeense voetbalbond te wachten op instructies van de Roemeense regering. Die heeft inmiddels het groene licht gegeven voor de wedstrijd, omdat de Roemeense voetbalband een non-gouvernementele organisatie is en dus al dan niet bestaande relaties tussen Roemenië en andere staten geen invloed hebben op de kwalificatiewedstrijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Een behoorlijke klus'

Kosovo heeft inmiddels nogal wat ervaring met dit soort situaties, legt Elbers uit. "De Kosovaarse voetbalbond zegt dat zij Roemenië zullen verwelkomen in het Fadil Vokrri-stadion in Pristina zoals elke andere rivaal en zij verwachten dat de Roemeense kant hetzelfde zal doen."

Kosovo is niet het enige Europese land waarover conflict is. "Er zijn maar liefst negen landen die niet met elkaar in eenzelfde kwalificatiegroep mochten komen - van Armenië en Azerbaijan tot Kosovo en Servië", zegt Elbers. En dat is nog niet alles. In de EK-kwalificatiegroep van Roemenië zit ook Belarus. Dat land moet van de UEFA al zijn thuiswedstrijden buiten Belarus en zonder publiek afwerken. En dan is ook Rusland nog uitgesloten van het EK in 2024 vanwege de invasie van Oekraïne. "Kortom, de lotingen zijn een behoorlijke klus geworden."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie