Help, de thuiszorg verzuipt!

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Help, de thuiszorg verzuipt!

De thuiszorgorganisaties in Rotterdam-Zuid kampen met miljoenen tekorten, terwijl de bevolking vergrijst, verpleeghuizen gesloten worden en het aantal mensen dat een beroep doet op de Thuiszorg toeneemt. Staatssecretaris Conny Helder zei onlangs dat er geen bed en geen extra verzorgenden meer bijkomen, terwijl het aantal ouderen stijgt van 2,6 miljoen naar 4,6 miljoen in 2040, waarvan 1,5 miljoen mensen boven de 80 jaar en zorgbehoevend zijn.

"Op een zeker moment gaat dat knellen", aldus Ardjan Munter van huisartsenpraktijk de Mozaïek in de Afrikaanderbuurt in Rotterdam. Hij merkt dagelijks dat de thuiszorg overbelast is, omdat er een groter beroep op huisartsen wordt gedaan. "Het zorgsysteem in Nederland is heel complex. Wanneer de ene schakel het niet meer aankan, komt het probleem als bij een waterbed ergens anders naar boven."

'Welke ouderen kunnen wel een douchebeurt overslaan?'

De Rotterdamse thuiszorgorganisaties Aafje en Lourens bellen wekelijks mensen af, omdat ze onvoldoende handen hebben om de zorg te leveren. "Het ziekteverzuim is hoog en bij iedere zieke is er weer uitval op een route", vertelt Nicolien Meijer, wijkverpleegkundige van thuiszorgorganisatie Lourens. "Deze zomer hadden we wel 30 routes die uitvielen. We moeten dan streng selecteren: welke ouderen kunnen wel een douchebeurt overslaan? Lastige keuzes, want het gaat om mensen die vervolgens de hele dag in hun pyjama zitten."

Het zou helpen als er meer geld naar de wijkverpleging en thuiszorgorganisaties zou gaan in plaats van minder. Maar voorlopig is dat vooral wensdenken nu het kabinet ook nog eens 600 miljoen euro op de ouderenzorg bezuinigt. Twintig grote zorginstellingen in Rotterdam-Zuid trekken aan de bel, maar werken ondertussen ook aan alternatieven. Zo start de brancheorganisatie van zorgondernemers ConForte bij RTV Rijnmond een campagne 'samen zorgen voor morgen' waarin mensen worden opgeroepen alvast na te denken over het inrichten van hun eigen oude dag. Want we moeten nu al nadenken over hoe we het straks gaan doen.

De gemeente Rotterdam sloot twee jaar geleden het 'langer thuis akkoord' waarin ze subsidies verstrekken aan oplossingen en initiatieven om de grote vraag van de ouderenzorg straks goed op te vangen. Zo is in de wijk Ommoord het idee ontstaan van de 'thuisplus flat'. Een flat met 236 woningen waar mensen vanaf 55-plus kunnen wonen. In deze flat werken welzijn, thuiszorg, de woningcorporatie en de actieve bewoners samen als steunsysteem van de zorgbehoevende ouderen.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie