Binnenland
NTRPowNed

'We zijn wanhopig.' Versterkings- en herstelwerkzaamheden in Groningen nog altijd problematisch

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We zijn wanhopig.' Versterkings- en herstelwerkzaamheden in Groningen nog altijd problematisch

Tien jaar na de grote aardbeving in Huizinge is er nog steeds niet genoeg gedaan aan de versterkings- en herstelwerkzaamheden in Groningen. Vandaag laten de Groningers, die zo langzamerhand ‘Gronings moe’ zijn, daarom van zich horen met een manifestatie op de Grote Markt. 5 Dagen is de hele week in Groningen om de schade met eigen ogen te zien en de verhalen te horen van de bewoners.

5 Dagen... vanuit het Groningse aardbevingsgebied

'We zijn wanhopig'

Verslaggever Rens Turk liep deze week rond in het dorp Overschild. Dit dorp is verdeeld in drie batches, wat erop neerkomt dat sommige huizen al helemaal hersteld zijn, terwijl andere nog in de steigers staan en er bij een derde groep nog niet eens begonnen is met de werkzaamheden. Dat zorgt voor spanning in het dorp.

"We hebben wel budget gekregen", zegt Gerry Leemhuis aan wiens huis nog niets gedaan is. "Maar er is nu geen aannemer meer die zegt ‘voor dat bedrag kan ik jullie huis terugzetten’. Dus we hebben eigenlijk te weinig geld gekregen, gaan wij vanuit, maar goed, de gemeente en de rest nog niet. Dus daar zijn we nog druk mee bezig." Ondertussen wonen ze al die tijd in een beschadigd huis. "We zijn er niet blij mee: het geeft een hoop gestress. We zijn eigenlijk een beetje wanhopig op dit moment."

Budget niet toereikend

Het wrange is, dat het huis van de buren wel verbouwd is, al lopen de werkzaamheden ook daar achter op de planning. Het huis staat nog helemaal in de steigers en dus wonen de bewoners achter het huis in een kleine woning van ongeveer 20 m2. "In maart ben ik bevallen en in april zou ons huis klaar zijn", vertelt buurvrouw Marian. "Nu is het september en het is nog steeds niet klaar, dus wonen we in een heel klein huisje met een hele grote hond en een baby van een half jaar."

Ook hier is het budget dat de bewoners gekregen hebben niet toereikend waardoor ze zelf geld hebben moeten bijleggen. Een paar straten verderop zijn de huizen al wel klaar. "Zij hebben meer budget gekregen. Dat voelt oneerlijk", zucht Marian. "Maar goed, je moet je emoties maar een beetje onderdrukken, want als je je emoties de vrije loop laat gaan in deze omgeving, daar word je echt niet blij van. Nee, het is in- en intriest."

Van het kastje naar de muur

Eerder deze week was Rens in Drieborg waar de bewoners hun huizen knalroze schilderen en roze vlaggetjes hebben hangen bij wijze van protest. Waarom roze? "Het is eigenlijk een mix van rood en wit", legt één van de bewoners uit. "Rood van kwaadheid en wit van, nou ja, vrede die er niet is. Het is eigenlijk een lege pagina waar je steeds eigen aankijkt. We voelen ons niet begrepen. We zijn al jaren bezig. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. We hebben schade, maar je wordt van het kastje van de muur gestuurd. Sommige mensen krijgen wel geld en anderen niet."

Vandaag staat 5 Dagen met de bus op de grote markt waar de slotmanifestatie #respectvoorGroningen plaatsvindt. Presentatie: Waldy van Geenen, live verslaggeving vanaf het plein: Rens Turk.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie