Oók fitboys en -girls kunnen goed ziek worden van corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oók fitboys en -girls kunnen goed ziek worden van corona

We hebben het steeds over de opa’s en oma’s die we moeten beschermen tegen Het Virus, maar let op: ook de kwieke jongere heeft iets te vrezen van corona. Dat vertelt dr. Rob Wüst, die onderzoek doet naar long covid, vandaag in dr Kelder en Co.

Drie maanden na besmetting met het coronavirus meldt bijna de helft van de mensen nog een of meerdere langdurige klachten, berichtte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deze week. Je kunt denken aan klachten als vermoeidheid (31%), kortademigheid (16%), reukverlies (12%), concentratieproblemen (15%), en problemen in een drukke omgeving (13%).

Terug te zien in de spieren

Volgens Wüst gaat het in deze cijfers ook om mensen die door corona in het ziekenhuis zijn beland. Die coronapatiënten zien volgens hem sowieso een lang hersteltraject tegemoet, omdat van ziekenhuisopnames bekend is dat het een aanslag is op het lichaam.

Bij de definitie van long covid zoals Wüst die hanteert, gaat het niet om mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen. De onderzoeker ziet tijdens zijn studie allerlei soorten mensen - fit of niet, jong en oud - die na een coronainfectie te maken kregen met extreme vermoeidheid. Hoewel het onderzoek van Wüst nog loopt, kan hij wel al zeggen dat long covid terug te zien is in de spieren.

En dat is een belangrijk gegeven, vertelt Wüst. Bij andere chronische ziekten is bewegen goed, maar long covid is daarop een uitzondering. Een behandeltraject bij de fysio is voor longcovidpatiënten dus juist een slecht idee, zegt de wetenschapper. Maar let wel, de patiënt die klachten heeft na ziekenhuisopname heeft juist wel baat bij bewegen.

Wil je Wüsts onderzoek steunen? Dat kan hier!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie