'Mijnen zijn echt de meest smerige erfenis van oorlog die je kan hebben'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mijnen zijn echt de meest smerige erfenis van oorlog die je kan hebben'

Volgens de Oekraïense premier Denys Shmyhal is zijn land 'het grootste mijnenveld ter wereld'. Het gebied is volgens hem gelijk aan 40 procent van het totale landoppervlak van Oekraïne. Dat het zo'n groot gebied is, lijkt oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif sterk, maar: "We zien wel dat de Russen heel kwistig zijn met het gebruik van mijnen."

Video niet beschikbaar

Rusland kwam op dezelfde dag met het nieuws dat er meer dan 600 Oekraïense soldaten zouden zijn gedood bij een grote raketaanval. "We zitten in het seizoen van de propagandaoorlog", vermoedt De Kruif. "Er zit geen beweging in het front en dan krijg je dit soort propaganda-uitingen naar elkaar."

De uitspraken van Shmyhal schaart hij daar ook onder, al ziet hij daar wel een kern van waarheid in. "Ik krijg signalen dat er niets te vinden is in de Oekraïense stad die gebombardeerd zou zijn, maar we weten dat de Russen heel veel gebruik maken van mijnen in steden en dorpen."

Goed uitkijken

Het gebruik van mijnen in een oorlog is niet verboden, maar wordt in het Westen niet gedaan. "Mijnen discrimineren niet. Een mijn kan net zo goed een burger raken als een soldaat; een burgerwagen of een tank. Wij hebben ze weggehaald uit het arsenaal, maar dat protocol is nooit ondertekend door Rusland. Die gebruiken ze nog massaal."

"Normaal moet je registeren waar je mijnen legt", leg de Kruif uit, "maar dat gebeurt in deze oorlog niet. Als je niet weet waar ze liggen en je weet hoe vreselijk veel schade mijnen aanrichten... Dat is een ontzettend groot potentieel gevaar voor iedereen die daar rondloopt. Zeker als de oorlog langer duurt. Als het gaat sneeuwen en het terrein anders wordt, kun je die mijnen niet meer zien. Je moet héél goed uitkijken waar die dingen zijn."

Smerige erfenis

De impact van mijnen is 'enorm groot'. "Mijnenvelden hebben een enorme impact op de maatschappij. Je kunt je land niet bewerken; de landbouw kan niet floreren; je kunt wegen niet gebruiken; kinderen kunnen niet naar school of gebouwen in. Als ze straks gaan beginnen met de wederopbouw in Oekraïne, moeten ze eerst alles clearen (weghalen van mijnen, red.). Als je niet weet waar ze liggen en niet oppast... Het is hartstikke gevaarlijk werk en duurt decennia om op te ruimen. Mijnen zijn echt de meest smerige erfenis van oorlog die je kan hebben."

Landmijnen in Oekraïne

Ster advertentie
Ster advertentie