Onderzoek langdurige zorg: 'CIZ behandelde 7000 aanvragen onvolledig of onjuist'

foto: ANP XTRA
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek langdurige zorg: 'CIZ behandelde 7000 aanvragen onvolledig of onjuist'

In de eerste helft van 2022 zijn zeker 7000 aanvragen voor langdurige zorg door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) onjuist of onvolledig behandeld. Doordat de onderzoeken nog niet af waren mocht eigenlijk de zorg niet worden toegekend. Dat blijkt uit onderzoek van Argos, Investico, Trouw en de Groene Amsterdammer. Ook werden de onvolledige onderzoeken niet meegenomen in de jaarrapporten, waardoor het lijkt alsof 98% van de aanvragen juist zijn behandeld.

Video niet beschikbaar

Aanvragen van mensen die langdurige zorg nodig hebben, vanwege een chronische ziekte of aandoening, moeten worden beoordeeld door het CIZ en een indicatie krijgen. Zonder die indicatie kan die zorg niet worden toegekend. Jaarlijks worden 150.000 aanvragen gedaan, variërend van 20.000 euro tot 100.000 euro per zorggeval. Wie geen indicatie krijgt, kan niet de benodigde zorg inkopen. Andersom kan het zijn dat mensen onterecht de zorg toegekend hebben gekregen.

"Oorzaak is de hoge werkdruk en de targets die medewerkers hebben," licht Anouk Kootstra van Investico toe in het NOS Radio 1 Journaal. Bij de invoering van de Wet Langdurige Zorg in 2015 was het de bedoeling dat medewerkers van het CIZ bij aanvragen altijd een huisbezoek deden. Door die werkdruk worden dossiers steeds meer beoordeeld op basis van korte telefonische gesprekken. Kootstra vertelt dat medewerkers van het CIZ niet in het bezit van een medisch diploma of geen medische achtergrond hebben, terwijl de aanvragen toch vaak over complexe medische zaken gaan.

Het CIZ erkent dat zij de 10% onvolledige aanvragen hebben weggelaten uit hun jaarrapport. “We handelen op jaarbasis bijna 150.000 aanvragen af voor de Wet langdurige zorg. En soms gaat er iets mis. Als dit zo is, zetten we dit waar mogelijk recht.” Reageert CIZ op haar website.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie