Nederlandse scholen zijn aan renovatie toe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse scholen zijn aan renovatie toe

Nederlandse schoolgebouwen zijn er slecht aan toe. Scholen zijn vaak tientallen jaren oud, slecht geventileerd en niet duurzaam. De PO-Raad en Bouwend Nederland doen met ongeveer 20 andere organisaties een oproep aan het kabinet in een manifest. Ruben Heezen is van Bouwend Nederland en vertelt over de staat van Nederlandse scholen in het Radio 1 Journaal.

Nederlandse schoolgebouwen zijn aan renovatie toe

Ongezonde scholen

Ruim 4.600 basis- en middelbare scholen is aan renovatie of nieuwbouw toe. Dat is bijna de helft van alle Nederlandse scholen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van Bouwend Nederland, de grootste vereniging van bouwbedrijven. Net als Bouwend Nederland gaat ook de PO-Raad uit dat 50 procent van de schoolgebouwen verouderd is.

De gebouwen hebben last van schimmel, vocht, tocht en te weinig frisse lucht. Hierdoor voldoen ze niet meer aan de huidige ventilatie-, duurzaamheids- en gezondheidseisen. "Die ongezonde scholen gaan ten koste van de gezondheid van leraren en leerlingen", zegt Ruben Heezen van Bouwend Nederland. "Dit heeft ook echt effect op de leerprestaties."

Gebouwen vergeten

De PO-raad heeft onlangs met meer dan 20 organisaties, waaronder Bouwend Nederland, de VNG en de PO-Raad, een manifest opgesteld met een dringende oproep aan het kabinet. Ze willen dat er 730 miljoen euro geïnvesteerd wordt in een gezamenlijk plan die alle verouderde scholen helpt. Volgens de PO-raad heeft het vierde kabinet-Rutte veel geld uitgetrokken voor onderwijs. Echter zijn de gebouwen hierin vergeten.

item scholen

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie